Hopp til innhold

Statsbudsjett er vedtatt i USA

Nå har begge kamrene i Kongressen vedtatt budsjettet i USA. Statlige institusjoner åpnes etter å ha vært stengt i fem timer.

Representantenes hus

REPRESENTANTENES HUS: Demokratene og Republikanerne ble fredag enige om statsbudsjett for 2018 i USA.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

De statlige institusjonene er sikret penger etter at Demokratene og Republikanerne ble enige om statsbudsjettet på overtid fredag.

De utvider budsjettets handlinsgrom med omtrent 300 milliarder dollar over to år, melder nyhetsbyrået AFP.

Budsjettet skal nå sendes videre til president Donald Trump for en endelig godkjenning. Representantenes hus vedtok budsjettet like etter klokken 11 norsk tid, og Senatet gjorde det samme klokken 8.

Måtte «stenge» staten

Fristen for forhandlingene gikk egentlig ut klokken 6, som er midnatt i Washington DC. Det betyr at staten måtte «stenge» i over fem timer fredag.

240 mot 186 representanter i Representantenes hus stemte for budsjettet, og 71 mot 28 i Senatet. Budsjettet ble vedtatt såkalt tverrpolitisk, som er et slags forlik mellom partiene.

Republikanerne, som har flertall i huset, måtte ha hjelp fra Demokratene for å få gjennom avtalen. 73 demokrater stemte «ja», mens 67 republikanere stemte «nei», ifølge CNN.

De ekstra milliardene på budsjettet skal brukes til blant annet forsvar, orkanrammede regioner og andre prioriterte områder, skriver Washington Post.

Forsinket avstemningen

Fredag morgen var andre gang på tre uker at statsinstitusjonene måtte stenge på grunn av mangel på finnansiering.

23. januar signerte Trump et vedtak som sikrer finansiering av offentlige utgifter fram til 8. februar, etter at flere hundre tusen offentlige ansatte ble sendt hjem fra jobb uten lønn og flere etater måtte stenge ned. Statsinstitusjonene åpnet etter tre dager.

Senatorene har tilbrakt mange timer i Kongressen den siste tiden, i forsøk på å bli enige om en budsjettavtale.

Det er den republikanske senatoren Rand Paul som torsdag forsinket avstemningsprosessen, ettersom han er imot den nye avtalen. Han mener den vil føre til nye milliardunderskudd på budsjettet.

– Jeg stilte til valg fordi jeg var imot president Obamas milliardunderskudd. Nå er både republikanere og demokrater enige om det samme. Jeg kan ikke med god samvittighet gå med på dette, sa Paul.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Proisraelske og propalestinske studenter gikk natt til onsdag løs på hverandre på universitetsområdet til UCLA. Demonstrasjonene er på kokepunktet i 25 amerikanske byer.

Politiet gjekk inn på universitet med store styrkar

Samstundes som demonstrantane vart arresterte av politiet, vart dei heia fram av unge palestinarar på Gazastripa.