NRK Meny
Normal

Sparket advokaten etter tilståelsen

Den norske 19-åringen som skrev under på en tilståelse for smuglingsforsøk i Bolivia, sparket advokaten etter at brevet ble sendt. Advokaten er datteren til en annen advokat i saken.

Den norske kvinnen i rettssalen i tinghuset i Cochabamba

Den norske kvinnen som har skrevet under på tilståelsesbrevet i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Kvinnefengselet San Sebastian

Fengselet der to av de norske kvinnene sitter i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

19-åringen fra Skedsmo skrev i februar under på et brev der hun innrømte å ha forsøkt å smugle kokain fra Bolivia til Norge. Gjennom sin norske advokat Frode Sulland sier hun til NRK.no at hun ikke visste hva hun skrev under på.

Da de tre norske kvinnene ble arrestert på Jorge Wilsterman-flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008, var hun kjæreste med en av de andre kvinnene, en 19-åring fra Lillesand.

Dette er de tre tiltalte norske kvinnene i Cochabamba:

Jeg har aldri hatt noe å tilstå.

Kokain-tiltalt norsk 19-åring i Cochabamba / NRK.no

Gir kvinnene roller i smuglingen

Alle de tre norske kvinnene blir tildelt roller i smuglingen i tilståelsesbrevet. Den eldste norske kvinnen, en 23 år gammel Lillestrøm-kvinne, blir utpekt som den som skaffet bagene med kokainen. 19-åringen selv sier at hun forsøkte å smugle, men ikke skjønte omfanget av det hun deltok i.

Advokat Frode Sulland

Advokat Frode Sulland representerer kvinnen som har skrevet under på tilståelsesbrevet.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

«Min rolle i saken begrenser seg til at jeg godtok å ta med kokainen for NN1, og jeg vet hverken hvem som var mottagere, produsenter eller brukere,» står det i brevet.

I brevet står det at den siste norske kvinnen, 19-åringen fra Lillesand, bare er med fordi 23-åringen tillot at hun fikk være med kjæresten på turen.

«… i tillegg var NN3 med, som ikke kjente til dette opplegget…»

Advokaten er datteren til Lillesand-kvinnens advokat

Advokaten Andrea Trigo Amador, som skrev og har sin underskrift på brevet sammen med den norske 19-åringen fra Skedsmo, ble senere sparket fordi den norske kvinnen mistenkte at advokaten ikke bare jobbet med hennes interesser i tankene.

Advokat Andrea Trigo Amador er datteren til en av de andre advokatene i saken, Humberto Trigo. Han representerer Lillesand-kvinnen, eks-kjæresten som blir frikjent i brevet.

Sulland ønsker ikke overfor NRK.no å kommentere forholdene mellom advokatene i Bolivia, eller å inngå en diskusjon om motivene for at datter-advokaten sendte dette brevet.

– Naturlig å forsøke en «plea bargain»

En utenforstående kvinne i saken har forklart politiet at 19-åringen fra Skedsmo også forsøkte å verve henne til boliviaturen i 2008, under dekke av at de skulle besøke Skedsmo-kvinnens bestemor i Spania.

Carl Bore

Advokat Carl Bore representerer kvinnen som frikjennes i brevet.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Det er samme forklaring som Lillesand-kvinnen som frikjennes i brevet, har gitt.

Det er kjent at 19-åringen fra Skedsmo tidligere har vært i Bolivia sammen med moren til hennes niese, den 23 år gamle medtiltalte Lillestrøm-kvinnen.

– Generelt har hun et betydelig bevismateriale mot seg i straffesaken. At hun i en slik situasjon forsøker en «plea bargain», at hun søker lavere straff mot å erkjenne skyld og forenkle saken for politiet, fremstår for meg som helt logisk og forståelig, sier Lillesand-kvinnens advokat, Carl Bore, til NRK.no.

– At hun sier seg ukjent med innholdet, er overraskende

– Så langt jeg var kjent med saken i februar 2009, ønsket Skedsmo-kvinnen å forsøke «plea bargain», og hun var helt innforstått med at slik begjæring ble sendt. Hun har også signert på begjæringen. At hun nå lenge etter hendelsen sier seg helt ukjent med dette, er overraskende, sier Bore.

– Utskiftningen av advokaten skjedde lenge etterpå, og skyldes ikke innholdet i begjæringen, sier Bore, og viser til at Andrea Trigo Amador også sendte klientens tilsvar i april 2009, to måneder etter at tilståelsesbrevet ble sendt.

– Advokat Amadors arbeid synes forsvarlig, sier Bore.

Den tiltalte 19-åringen fra Skedsmo som har skrevet under på tilståelsesbrevet, har så langt hatt minimum fem forsvarsadvokater i Bolivia.

Advokat Amadors kontor opplyser at hun lenge etter oppdragets avslutning også har kontaktet kontoret jevnlig per telefon for å få råd.

Tilståelsesbrevet og den tiltalte 19-åringen i Cochabamba

Den norske 19-åringen har skrevet under på brevet til den bolivianske advokaten Andrea Trigo Amador.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

– Tabbe eller forsøk på å forvirre

Brevet som er datert 10. februar 2009, ble sendt til en av statsadvokatene i saken. Statsadvokat Claudia Mancilla sier til NRK.no at brevet ikke kan brukes i retten, av to grunner.

Den ene er at det ikke kan bevises at den norske 19-åringen visste hva hun skrev under på, og det andre er at hun ber om kortere straff fordi hun bare har forsøkt å smugle - ikke faktisk smuglet.

Men ifølge den bolivianske narkoloven Ley 1008 er det ingen strafferettslig forskjell på smugling og smuglingsforsøk.

Mancilla mener derfor at brevet enten er en tabbe av 19-åringens tidligere advokat, eller et forsøk på å forvirre aktoratet.

– Jeg har aldri hatt noe å tilstå

At brevet er forelagt den norske 19-åringen på spansk er også hennes egen forklaring på hvorfor hun skrev under på brevet. Hennes advokat sier til NRK.no at hun aldri ville skrevet under på et slikt brev dersom hun hadde visst hvor galt det som sto der, var.

– Jeg har aldri hatt noe å tilstå, sier 19-åringen til NRK.no gjennom advokat Sulland.

Etter å ha blitt foreholdt Bores uttalelser, ønsker advokat Sulland ikke å inngå i noen ytterligere diskusjon om saken. Han fastholder at innholdet i brevet fra advokat Andrea Trigo Amador aldri har vært godkjent av hans klient.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt