Mistillit mot Spanias statsminister

Spanias konservative statsminister Mariano Rajoy blir fredag trolig felt i et mistillitsforslag, og det ligger dermed an til regjeringsskifte i landet. Mange av toppene i statsministerens parti er anklaget for korrupsjon.

Mariano Rajoy

Hardt presset statsminister i Spania. Underhuset i parlamentet diskuterer et mistillitsforslag mot Mariano Rajoy torsdag kveld. Dette kan være starten på slutten etter åtte år som statsminister.

Foto: Francisco Seco / AP

Enda et land sør i Europa er havnet i en dyp politisk krise.

Men ifølge nyhetsbyrået Associated Press torsdag kveld, nekter statsminister Rajoy å kaste kortene i kveld.

Et medlem i regjeringspartiet Det konservative folkepartiet (PP) sier til nyhetsbyrået at statsministeren vil holde en talem i morgen i forkant av avstemningen om mistillit i parlamentet.

parlamentet i Madrid

Torsdag kveld behandles mistillitsforslaget mot statsministeren i parlamentet i Madrid. Mange av toppene i Det konservative folkepartiet er anklaget for korrupsjon.

Foto: Pool / Reuters

I Spania har det baskiske nasjonalistpartiet (PNV) kunngjort torsdag ettermiddag at det vil støtte mistillitsforslaget som ble fremmet mot statsminister Mariano Rajoy av Sosialistpartiet (PSOE) sist fredag.

Mistillitsforslaget ligger an til å få støtte fra minst 176 av de 350 representantene i nasjonalforsamlingen.

pedro sanchez

Sosialistpartiets leder Pedro Sanchez kan bli den nye statsministeren i Spania etter åtte år med Rajoy. Ett mistillitsforslag mot Rajoy ser torsdag kveld ut til å få flertall.

Foto: Oscar Del Pozo / AFP

Sosialistenes leder Pedro Sánchez vil trolig innen kort tid overta statsministerposten.

Korrupsjon

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er at flere medlemmer i Det konservative folkepartiet (PP) til Rajoy nylig ble dømt i en korrupsjonssak, blant dem partisekretæren.

Selve partiet til Rajoy ble også dømt, PP må betale en bot på 240.000 euro, skriver The Guardian.

Sjefen for spansk Økokrim, manuell Morocho, sa i en høring at Det konservative folkepartiet har operert som en kriminell organisasjon og at de har bevis mot nesten alle toppene i partiet.

Fredag avviste Rajoy kravet fra PSOE om å skrive ut nyvalg.

– Alt dette er bare tull. Det er skadelig for Spania og skadelig for spanjoler, og det skaper bare usikkerhet, sa han.

Fem baskere avgjør

I Spania har det baskiske nasjonalistpartiet (PNV) kunngjort torsdag ettermiddag at det vil støtte mistillitsforslaget som ble fremmet mot statsminister Mariano Rajoy av Sosialistpartiet (PSOE) sist fredag.

Kilder i Rajoys parti, Det konservative folkepartiet (PP), bekrefter at de er orientert om PNVs beslutning, og med støtte fra de fem baskiske representantene ligger mistillitsforslaget altså an til å få flertall.

SISTE NYTT

Siste nytt