NRK Meny
Normal

Sørger for sine døde i Guatemala

Flere hundre tonn jord er fjernet fra den lille landsbyen Santa Catarina Pinula i Guatemala, men det eneste de finner er bare flere døde.

Jordras i Guatemala

Hver time strømmer det familiemedlemmer til den lille gravplassen i Santa Catarina Pinula i Guatemala for å ta farvel med sine kjære.

Foto: JOHAN ORDONEZ / Afp

Så langt er 95 mennesker bekreftet døde og 350 er fortsatt savnet.

– Bare et mirakel kan redde dem, sier Ines de Leon som hjelper til med redningsarbeidet.

Fullt på gravplassen

Like før helgen dekket et stort jordras rundt 125 hus i landsbyen som ligger like utenfor hovedstaden Guatemala by. Gjennom hele helgen har lokale redningsarbeidere jobbet på spreng og desperat gravd med det håp om at noen fortsatt er i live under opptil 15 meter med jord.

Også på det lokale gravkammeret er det sorg. Nye graver bygges og mures igjen nesten umiddelbart. Rundt står lamslåtte familiemedlemmer i bunnløs sorg.

For familien til Manuel Sandoval og Maritza Aquino stoppet livet helt opp. Syv familiemedlemmer er døde, fire er fortsatt savnet. Pablo Sandoval mistet begge sine brødre i raset.

– Da jeg kom hjem var det ikke noe annet enn jord å se. Alt var borte, sier han som har måttet identifisere de døde.

I går kveld samlet mange seg på et lokalt torg foran den lille hvite kirken. Her tente de lys og mintes sine døde.

Her har også 17 år gamle Eduardo Perez kommet. Han hadde tidligere på dagen gravd frem sin egen mor og sine to yngre søstre. En av dem var nesten totalt dekket av jord.

– Jeg så bare den ene armen hennes, resten var nedgravd, sier han til nyhetsbyrået AP som er i den lille byen.

Bygger graver i Santa Catarina Pinula i Guatemala

Arbeidere jobber på spreng for å få bygget ferdig de siste gravplassene.

Foto: STRINGER / Reuters

Liten sjanse for å finne overlevende

Søket kommer til å fortsette gjennom helgen, men myndighetene påpeker at sjansen for å finne flere overlevende nå er minimal.

– Håp er det siste du mister, så vi håper å finne noen i live, sier imidlertid landets forsvarsminister Williams Mansilla.

18 år gamle Gaby Ramirez lette etter broren sin med en spade i timevis lørdag. Jordskredet begravde nabohuset der broren var på besøk.

– Jeg håper ikke å finne ham i live, men jeg håper å finne kroppen hans og begrave ham. Jeg kan ikke la ham ligge igjen her, sier han.

Da en gravemaskin gravde opp liket av ei lita jente, ropte folk til redningsmannskapene at gravemaskinen ikke måtte ødelegge liket.

Blant de omkommen er 17 barn. Minst 26 mennesker er skadd. Til tross for at rundt 1.800 frivillige, soldater og brannmannskaper bidro i redningsarbeidet, ble det ikke funnet noen overlevende lørdag.

Siden skredet gikk natt til fredag, har totalt rundt 400 personer blitt hentet ut av området, opplyser myndighetene. Det ustabile terrenget og fuktige været gjør at frivillige ikke får lov til å delta i søket.

I oktober 2005 utløste kraftig nedbør et katastrofalt jordskred i Panabaj sørvest i det sentralamerikanske landet. En landsby ble begravd, og flere hundre mennesker antas å ha omkommet. Mange av de døde ble aldri funnet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt