Sør-Korea: – Hackerangrepene kom fra Kina

Dataangrepene som lammet banker og mediebedrifter i Sør-Korea onsdag, kom fra en kinesisk adresse, viser de første undersøkelsene.

Sørkoreanske eksperter undersøker KBS-server

Sørkoreanske eksperter undersøker serverne til Korean Broadcasting System (KBS), som ble slått ut av dataangrepet.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Serverne til fire TV-stasjoner og en bank gikk ned for telling samtidig, og det er ventet at det vil ta minst fire dager før alt fungerer som normalt igjen.

Les: Omfattende dataangrep mot sørkoreanske banker og tv-stasjoner

Mistanken falt fort på Nord-Korea, som anklaget Sør-Korea og USA for tilsvarende angrep bare noen dager tidligere.

De første undersøkelsene, utført av den statlige kommunikasjonskommisjonen, viser at den ondsinnede koden som fikk serverne til banken Nonghyup til å krasje, kom fra Kina, skriver AP.

Les også: Mener dette er hovedkvarteret til Kinas hackere
Les også: – Kina kapret Pentagon-informasjon

Kan manipuleres

Kommisjonen påpeker at nettadresser lett kan manipuleres og skjules, og har tidligere anklaget Nord-Korea for å bruke nettopp kinesiske adresser til hacking.

Onsdagens dataangrep tok knekken på en rekke minibanker og TV-sendinger, og nå har regjeringens kontorer, banker, sykehus og offentlige kontorer fått utdelt oppdatert antivirusprogrammer for å hindre nye angrep.

Nord-Korea er mistenkt for å stå bak to omfattende angrep mot sørkoreanske finansinstitusjoner og regjeringsnettverk tidligere, og ifølge sørkoreansk etteretning har nordkoreanerne 3000 ansatte som jobber med å angripe fiendens datasystemer.

I 2012 ble det registrert 40.000 dataangrep mot sørkoreanske interesser, en kraftig økning fra 2008, da tallet var 24.000.

Les også: Frykter nytt «Pearl Harbour»

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt