NRK Meny
Normal

Frykter nytt «Pearl Harbour»

CIA-direktør Leon Panetta advarer mot alvorlige dataangrep som kan lamme USAs regjering, sikkerhetssystemer, og finansinstitusjoner.

Leon Panetta

Leon Panetta tar over som forsvarsminister i slutten av måneden.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

Nylig ble det kjent at alvorlige dataangrep på USA står på Pentagons liste over krigshandlinger som kan besvares med reell krig med skarpe våpen.

Les: USA ser på dataangrep som krigserklæring
Les: – Neste verdenskrig skjer på Internett

Påtroppende forsvarsminister Leon Panetta har tatt datatruslene på alvor, og da han møtte i en høring i Kongressen mandag advarte han mot et angrep som er så stort at det kan lamme store deler av landet.

– Det neste «Pearl Harbor» som møter oss kan godt være et dataangrep som setter strømnettet, sikkerhetssystemene, finansinstitusjonene og regjeringens systemer helt ut av spill. Dette er en reell mulighet i dagens verden, sa Panetta.

Vil angripe

Angrepet på den amerikanske marinebasen Pearl Harbor i 1941 kostet over 2000 liv, og førte til USAs deltakelse i andre verdenskrig.

– Derfor mener jeg vi aggressivt må kontre trusselen. Det kommer til å kreve både forsvarstiltak og angrepstiltak for å få bukt med den, sa Panetta.

Les også: EU ramma av alvorleg dataangrep

CIA-direktør Panetta tar over jobben som forsvarsminister etter Robert Gates i slutten av måneden.

IMFs hovedkvarter i Washington

IMFs hovedkvarter i Washington. Fondet ble utsatt for et alvorlig dataangrep, og mistenker at en annen stat står bak.

Foto: Jose Luis Magana / Ap

IMF hacket

Tirsdag ble det kjent at hackere har klart å bryte seg inn på Senatets nettsider bare for moro skyld, og i helgen skal Det internasjonale pengefondet (IMF) ha blitt utsatt for et alvorlig angrep .

Ifølge Daily Mail var det en av IMFs egne datamaskiner som ble brukt til å hacke seg inn i systemet.

«I forrige uke oppdaget vi noen mistenkelige filoverføringer, og den påfølgende etterforskningen viste at en IMF-datamaskin var kompromittert og brukt til å få tilgang til enkelte IMF-systemer,» heter det i en intern e-post fra IMFs informasjonssjef Jonathan Palmer.

Mener stat står bak

I løpet av de siste månedene har våpengiganten Lockheed Martin, Citigroup, Sony og Google blitt utsatt for lignende angrep.

Les: Hackere angrep amerikansk våpengigant

Kilder i IMF mener det er en stat som sto bak dataangrepet, ettersom fondets database inneholder sensitiv informasjon om flere lands økonomier.

I november offentliggjorde Kongressen en rapport som viste at trafikk fra Pentagon ble omdirigert til kinesiske servere .

Les også: Ap og Høyre utsatt for hackerangrep

Flyfoto av verdens største bygning, Pentagon.

Pentagons datatrafikk ble kapret av kinesiske servere.

Foto: JASON REED / REUTERS
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt