Sonya skal ro fra Japan til San Francisco

Den amerikanske kvinnen skal bruke rundt 150 dager i robåt når hun i dag legger ut på turen over Stillehavet.

Sonya Baumstein

MUSKELKRAFT: Uten motor og seil skal Sonya Baumstein ro denne farkosten over Stillehavet. I formiddag la ut hun fra Japan.

Foto: Shizuo Kambayashi / Ap

Like før klokken 10 norsk tid tok Sonya Baumstein de første åretakene ut fra havnebyen Choshi øst i Japan.

Først om nesten et halvt år vil den amerikanske kvinnen på ny ha fast grunn under beina.

Baumstein vil som første kvinne forsøke å krysse Stillehavet i robåt alene. Går alt etter planen vil hun klappe til kai i San Francisco om i overkant av 150 dager, skriver 29-åringen på sin blogg.

Skal se på stjernene

Baumstein er opprinnelig fra Orlando i Florida og er tidligere konkurranseroer. Men det blir helt andre forhold når hun skal tilbakelegge 9600 kilometer på åpent hav.

– Det beste med å være på havet er å se på stjernene. Om det er klarvær ror jeg hele natten og kan se på Melkeveien, sa Baumstein i et telefonintervju med nyhetsbyrået AP like før avgang i formiddag.

– Det verste med turen blir å være våt hele tiden, sier hun.

Lange økter

Robåten er spesialdesignet for turen. Den veier 300 kilo og Baumstein har sju meter å boltre seg på. Båten er muskeldrevet og har ikke motor eller seil dersom Baumstein ønsker seg en pause fra roingen.

29-åringen planlegger å ro mellom 14 og 16 timer i døgnet i båten som er utstyrt med solpanel og kommunikasjonsutstyr.

Sonya Baumstein

TILFLUKTSTED: Robåten er utstyrt med en knøttliten kahytt hvor 29-åringen kan søke tilflukt dersom det blir uvær.

Foto: HANDOUT / Reuters

Dette er dog ikke førstereis for 29-åringen. Hun har tidligere krysset Atlanterhavet i robåt fra Kanariøyene til Barbados med tre andre, padlet i kajakk fra Washington til Alaska og padlet stående over Beringstredet.

Forskning

Til tross for utfordringer med høye bølger, skipstrafikk og dyreliv, er Baumstein fast bestemt på å gjennomføre.

– Jeg er veldig dedikert i de tingene jeg gjør. Jeg er ikke en som kaster meg over ting og gir opp lett, sier hun.

Underveis skal hun samle forskningsprøver fra havet for å kunne hjelpe forskerne til å forstå klimaendringene og andre prosesser i havet.

Miljøengasjementet hennes er også en av grunnene til at hun ikke har følgebåt på turen.

– Kostnadene ville blitt for høye og drivstofforbruket ville kommet i konflikt med turens fokus på grønn energi, sier Baumstein.

Støttespillerne sitter på land og gir 29-åringen kontinuerlige oppdateringer om værforholdene.

Dersom det blåser opp til storm vil hun ha 24 timer på seg til å sikre lasten og søke tilflukt i den knøttlille kahytten hvor hun skal sove og spise.

Du kan følge Baumsteins posisjon ved hjelp av satellittsporingen på nettsiden hennes.

Laster kart, vennligst vent...

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt