Kan være vendepunkt for krigsherjede Somalia

Den nyvalgte nasjonalforsamlingen i Somalia har valgt Hassan Sheikh Mohamud til president.

Kampanjeplakat for president Hassan Sheikh Mohamud

Kampanjeplakat for Somalias nyvalgte president Hassan Sheikh Mohamud

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

Den 56 år gamle universitetsprofessoren Hassan Sheikh Mohamud fikk et klart flertall i den andre runden av presidentvalget, der han stilte mot eks-president Sharif Sheikh Ahmed. Mohamud fikk 190 stemmer, mot Ahmeds 79.

Innrømmer at han er slått

Det opplyser den nyvalgte presidenten av nasjonalforsamlingen, Mohamed Osman Jawari.

Ahmed har innrømmet nederlaget, i et valg mange fryktet ville bli ødelagt av valgfusk. Det er foreløpig ikke kommet meldinger om det.

- Jeg gratulerer min bror Hassan Mohamoud for en rettferdig seier. Jeg er meget fornøyd med resultatet, sa eks-presidenten etter nederlaget.

Sharif Sheikh Ahmed ledet den midlertidige overgangsregjeringen i Somalia, som i sine åtte år ved makten har hatt store problemer med angrep fra islamister - men også med interne stridigheter og utbredt korrupsjon.

Utpekt av klan-ledere

Fire kandidater deltok ved valget, som ble foretatt av nasjonalforsamlingen, som ble tatt i ed under en seremoni i Mogadishu 20. august i år. Samtidig skulle presidentvalget vært holdt, men det måtte utsettes.

Den nye nasjonalforsamlingen er valgt av en gruppe på 135 tradisjonelle eldre ledere og klan-overhoder. FN har spilt en sentral rolle i prosessen.

Styrker fra Afrika-unionen er fortsatt tungt inne i det krigsherjede landet. Bare i Mogadishu har de 17.000 soldater. Håpet er at den nyvalgte nasjonalforsamlingen, regjeringen og presidenten skal få landet på fote igjen, etter 20 ustabile år.

Somalias politiske ledere vedtok en foreløpig grunnlov i juni, etter sju års arbeid. Så snart den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen i landet tillater det, blir det folkeavstemning om grunnloven.

Folk i gatene i Somalias hovedstad Mogadishu feiret valget av president med skuddsalver i kveld.

Internflyktninger i Mogadishu følger presidentvalget

Internflyktninger i Mogadishu følger presidentvalget på radioen.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt