Normal

Slik skjerpes sikkerheten i storbyene nyttårsaften

Den offisielle nyttårsfeiringen er avlyst i flere storbyer, mens det er innført strenge sikkerhetstiltak andre steder. Ryggsekker, glassflasker og fyrverkeri er noe av det som er bannlyst på grunn av det økte trusselnivået.

Bildekombinasjon av fyrverkeri over Brandenburger Tor og bevæpnet politi i Paris og i New York

EKSTRA SIKKERHETSTILTAK: Berlin, Paris og New York er noen av byene som har satt inn ekstra sikkerhetstiltak i forbindelse med nyttårsfeiringen.

Foto: AP

Nyttårsfeiringen er flere steder i verden preget av høy sikkerhet som følge av trusler om angrep og pågripelser av terrormistenkte.

I en rekke storbyer er beredskapen skjerpet på nyttårsaften, arrangementer er avlyst, og ekstra politi er kalt inn.

Berlin: Forbyr ryggsekker og fyrverkeri

I den tyske hovedstaden Berlin er myndighetene forberedt på at flere hundre tusen mennesker kommer til å samle seg til nyttårsfeiring ved Brandenburger Tor.

Et skilt viser hvilke gjenstander som er ulovlig å ta med seg på nyttårsfeiringen i Berlin

FORBUDT: Sekker, bager og kofferter er forbudt å ta med seg på nyttårsfeiringen ved Brandenburger Tor i Berlin.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Politiet har tatt en rekke forholdsregler og har forbudt både ryggsekker, bager, kofferter, klappstoler, glassflasker, megafoner og laserpekere, skriver Deutsche Welle. Også fyrverkeri er forbudt.

Det er satt opp sikkerhetssluser folk må gjennom får å komme inn på området, og 900 politibetjenter og 600 sikkerhetsvakter skal sørge for at forbudene blir overholdt, ifølge avisen.

Moskva: Stenger Den røde plass

Mens nyttårsfesten kommer til å gå som planlagt – men med de ekstra sikkerhetstiltakene – i Berlin, er den helt avlyst i Moskva.

Tradisjonelt har mange mennesker samlet seg på Den røde plass i Russlands hovedstad for å feire overgangen til det nye året. I år har myndighetene besluttet å stenge plassen helt, skriver The Guardian.

– Det er ingen hemmelighet at Moskva er et yndet mål for terrorister, sier Sergei Sobyanin, ordfører i Moskva.

London: Kaller inn bevæpnet politi

En bevæpnet politibetjent holder vakt ved Whitehall i London

BEVÆPNET: 2000 politibetjenter som tilhører den grenen av London-politiet som er bevæpnet, har måttet avbryte ferien for å styrke beredskapen i London nyttårsaften.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

I den britiske hovedstaden går både fyrverkeri og arrangementer som planlagt, men med betydelig skjerpet tilstedeværelse av politiet.

Scotland Yard har for første gang avlyst nyttårsferien til over 2000 bevæpnede politibetjenter, ifølge Daily Mail.

– Nyttårsaften er en stor begivenhet, og politiet har jobbet iherdig for å sørge for at feiringen skal være trygg og hyggelig for alle som deltar, sier Jo Edwards, talsperson for Metropolitan police, ifølge The Guardian.

Det britiske transportpolitiet bekrefter også at det kommer til å være bevæpnet politi på togstasjoner og undergrunnsbanen i London.

Paris: Avlyser fyrverkeri-show og stenger gater

Terrorangrepene i Paris 13. november preger fortsatt den franske hovedstaden.

Ifølge The Guardian kommer 9000 politifolk, mer enn 80 prosent av politistyrken, til å være utplassert ulike steder i Paris på nyttårsaften.

Terrortrusselen legger også en demper på nyttårsarrangementene. Lokale myndigheter har ikke villet avlyse all feiring, men har besluttet å tone ned arrangementene. Det offentlige fyrverkeriet er avlyst, og lysshowet ved Triumfbuen blir kortere enn normalt. Det skal også settes opp storskjermer flere steder i byen, for å unngå at mange mennesker samler seg på ett sted.

Ifølge The Guardian skal Champs-Élysées, hvor flere hundre tusen franskmenn og turister ofte har samlet seg på nyttårsaften, stenges i kveld for å unngå store folkemengder.

– Nyttårsarrangementet blir fremfor alt symbolsk. Vi har besluttet å markere dagen uten fanfare, sier Paris-ordfører Anne Hidalgo, ifølge BBC.

Fyrverkeri ved Triumfbuen i Paris nyttårsaften 2014

FYRVERKERI: Nyttårsaften har vanligvis samlet tusenvis av mennesker ved Triumfbuen i Paris, med fyrverkeri- og lysshow, som her i fjor. I år er den offisielle markeringen skalert kraftig ned, og sikkerheten er skjerpet.

Foto: Christophe Ena / Ap

Brussel: Avlyser feiring i terrorfrykt

Torsdag ble seks personer pågrepet, mistenkt for å ha planlagt angrep i Brussel nyttårsaften. Tidligere denne uken ble to personer pågrepet på samme grunnlag, melder NTB.

Onsdag kunngjorde myndighetene i landet at det tradisjonsrike nyttårsfyrverkeriet i Brussel og andre arrangementer avlyses på grunn av terrorfrykt.

Det har vært høy terrorberedskap i Brussel etter terrorangrepene som drepte 130 mennesker i Paris i november. Flere av gjerningsmennene har hatt base i Belgia. Landet har store utfordringer knyttet til radikal islam, og målt i innbyggertall har Belgia «europarekord» i såkalte Syria-farere.

De to som ble arrestert tirsdag, skal ifølge påtalemyndigheten i landet ikke være knyttet til terroren i Paris, skriver BBC.

Polititjenestemenn og symbolske mål skal ha vært målet for det planlagte angrepet, opplyser den belgiske kringkasteren RTBF.

Tungt bevæpnet belgisk soldat holder vakt på torget 30. desember

PÅ VAKT: Tungt bevæpnede belgiske soldater holdt vakt på Grote Markt, det store torget i byen, onsdag. Noen dager før ble to personer arrestert fordi politiet mener de planla terrorangrep i Brussel nyttårsaften.

Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

New York: 6000 politifolk ved Times Square

Ifølge kilder CNN har snakket med, har amerikansk etterretning fanget opp meldinger om et mulig terroranslag mot storbyene New York, Los Angeles eller Washington i perioden mellom jul og nyttår. Trusselen stammer fra kun én kilde og er ikke bekreftet. Men i lys av terrorangrepene mot Paris i november og masseskytingen i San Bernardino i California, tar FBI ingen sjanser.

Det føderale byrået trapper opp bemanningen ved kommandosentrene i de største byene.

I New York har borgermester Bill de Blasio sagt at sikkerheten rundt nyttårsfeiringen i byen skal være «mer omfattende enn noen gang». Ved Times Square, der rundt én million mennesker feirer nyttår, vil over 6000 politifolk være til stede.

Væpnede politifolk på Times Square nyttårsaften 2014

REKORDHØYT POLITIOPPBUD: Rundt én million mennesker er ventet til Times Square for å feire inngangen til 2016. Bildet viser politibetjenter på stedet under nyttårsaften i fjor. I år vil over 6000 politibetjenter være til stede.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

NBC News skriver at flere hundre av politibetjentene vil være utstyrt med geværer, utstyr for å avdekke radioaktivt materiale, og bombehunder.

Under en pressekonferanse tidligere denne uken sa James Waters, sjefen for antiterrorarbeidet i byens politistyrke at New York kommer til å være det tryggeste stedet i verden å feire nyttår.

Samtidig understreket New Yorks politisjef Bill Bratton at de har overvåket etterretningskanaler for å kunne avdekke eventuelle angrepsplaner mot Times Square nyttårsaften.

– På det nåværende tidspunkt er vi ikke kjent med noen trusler som vi anser som troverdige, sa han ifølge NBC.

I Los Angeles skjerpes sikkerheten ved den tradisjonsrike Rose Bowl-paraden og den påfølgende college-kampen i amerikansk fotball. Arrangementene tiltrekker seg tusenvis av tilskuere, og millioner av amerikanere følger showet på tv.

To store tall som danner "16" står på Times Square i New York
Foto: Andrew Burton / Afp

Oslo: – Er allerede i høy beredskap

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Rune Hekkelstrand, sier til NRK at de forholder seg til de forløpende trusselvurderingene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Vi har ingen opplysninger om et endret trusselbildet i Norge som tilsier at vi skal gjøre mer enn vi allerede gjør, sier han og understreker at politiet allerede er i høyere beredskap enn tidligere som følge av trusselvurderingen PST kom med sommeren 2014.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt