NRK Meny
Normal

Har ikke fått beskjed at de må vente til jul

De 33 gruvearbeiderne som er fanget i en sammenrast gruve i Chile, har ennå ikke fått beskjed om at de 18 dagene de har sittet innesperret kan bli til måneder.

Video Chilenske gruvearbeidere må vente i månedsvis

En av de innesperrede gruvearbeiderne i Chile som må belage seg på måneder i bekmørket, 700 meter under jorden.

Gruvearbeidarane sine familiar i lykkerus

Gruvearbeiderne sine familier i lykkerus.

Foto: MARTIN BERNETTI / Afp

Mandag fikk de innesperrede arbeiderne tilsendt mat og drikke, men ingen beskjed om hvordan hjelpearbeidet skal organiseres, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Overraskende god form

– Vi har hatt radiokontakt med dem, og de er i overraskende god form, sier Laurence Golborn, Chiles minister for gruvedrift.

Hele Chile jublet da nyheten kom søndag om at de 33 fortsatt er i live, 17 dager etter at gruven de jobbet i raste sammen.

– Ventingen er helt annerledes nå. Det er venting uten angst. Det er ikke over, men vi har mye større håp om at dette vil få en lykkelig slutt, sier Elias Barros (57) som venter på å få broren sin opp fra mørket.

– Dette har vært et 17 dager langt mareritt, sier 42-åringen Sandro Rojas, som har en bror, to fettere og en nevø i dypet.

– Når jeg ser broren min igjen, skal jeg fortelle ham at jeg er glad i ham og dekke ham med kyss. For å være ærlig vet jeg ikke om jeg vil være i stand til å snakke, jeg er så begeistret, sier han.

Familie, venner og redningsmannskaper feiret funnet av arbeiderne med grillfest, musikk og dans søndag kveld.

Flere ulykker

Den lille privateide gruva San Jose, nord i Chile har vært utsatt for flere ulykker de siste årene og 16 mennesker er omkommet.

Uten livstegn på 17 dager hadde de fleste eksperter begynt å miste håpet om at gruvearbeiderne ville bli funnet i live. Men det var likevel et lite håp om at de kunne ha kommet seg inn i et spesialbygd rom med oksygen og mat.

«Vi er i god behold alle 33 i tilfluktsrommet», sto det skrevet i rødt på en lapp som var festet til boret som ble drillet inn i tunnelen 700 meter under bakken der de savnede gruvearbeiderne søkte tilflukt da gruvegangen kollapset.

Gruvearbeiderne som er innesperret i Chile

Bilde av de 33 gruvearbeiderne som er innesperret i Chile

Foto: IVAN ALVARADO / Reuters

– Denne beskjeden kom fra dypet av gruva. Det står at de er i live, de er sammen og de håper de skal få se sola igjen og omfavne sine familier, sa Chiles president Sebastian Piñera.

Druesukker og medisiner

Hylser med druesukker og flytende ernæring, samt medisiner og andre nødvendigheter skal nå sendes ned gjennom «navlestrengen», borehullet med en diameter på størrelse med en grapefrukt. Brev fra slektningene skal hjelpe arbeiderne å holde motet oppe i det 50 kvadratmeter store rommet de har søkt tilflukt i.

Det skal nå drilles minst to nye hull ned til arbeiderne. Det ene skal sikre kommunikasjon og ventilasjon. Det andre skal brukes til å hente arbeiderne opp. Kraftigere maskiner er på vei fra en annen gruve for å gjøre jobben, men det gjenstår å finne ut hvor det er trygt å bore uten at det fører til flere ras. Arbeidet kan ta tre-fire måneder, ifølge Andre Sougarret som leder borearbeidet.


Arbeiderne har holdt seg i live ved hjelp av vann fra vanntanker og fra boremaskinene. Men de har hatt lite mat de 17 dagene etter gruveulykken.

De innesperrede mennene må også selv jobbe mens redningsarbeidet foregår, blant annet med å fjerne sand og stein som drysser ned mens den nye tunnelen drilles.

Regjeringen har sparket flere ledere i tilsynsmyndigheten for gruvenæringen etter ulykken og varslet at etaten skal gjennomgås.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt