Slik fant dansk politi gjerningsmannen

Det var en drosjesjåfør som ledet politiet i København frem til mannen de mener står bak begge angrepene i den danske hovedstaden det siste døgnet.

Overvåkningsbilde av en mann dansk politi etterlyste i forbindelse med skytingen i København

BLE ETTERLYST: Dansk politi gikk lørdag kveld ut med et overvåkingsbilde av mannen de da etterlyste etter skytingen i København.

Foto: Københavns politi / NTB scanpix

Dansk politi har gjennomført en omfattende etterforskning siden et debattmøte ble angrepet lørdag ettermiddag klokken 15.33.

Politiet har blant annet samlet videoovervåkingsmateriale og mener de har kunnet kartlegge den antatte gjerningsmannens ferd.

Politiet opplyser søndag morgen at en video viser mannen dra fra kulturhuset Krudttønden på Østerbro, lokalet for debattmøtet som ble angrepet ved 15.30-tiden lørdag, mot Borgervænget, som ligger i samme område.

Det var på Borgervænget politiet fant fluktbilen.

En polititekniker undersøker vinduet til kulturhuset Krudttønden

KULEHULL: Det første stedet som ble angrepet, var kulturhuset Krudttønden. Der ble det holdt et debattmøte om ytringsfrihet da gjerningsmannen skjøt gjennom vinduet utenfra.

Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT / NTB scanpix

Ble kjørt bort i drosje

Like i nærheten, på Kildevældsskolen, viser videomaterialet at mannen foretar en telefonsamtale.

Politiet mener han da ringte etter en drosje, for like etter kommer en drosje kjørende og plukker ham opp, ifølge Danmarks Radio.

– Under avhøret med drosjesjåføren fant vi frem til en adresse på Nørrebro, hvor sjåføren hadde satt mannen av, sier politiinspektør Jørgen Skov, ifølge kanalen.

Ved 23-tiden lørdag kveld fikk politiet, gjennom en ansatt i eiendomskomplekset, tilgang til videoovervåkingen på stedet.

«Ved gjennomgangen av stedets mange kameraer, ble drosjen og den antatte gjerningsmannen lokalisert,» opplyser politiet i en pressemelding.

Videoovervåkingen viser at mannen var på adressen i om lag 20 minutter. Han ankom stedet rundt klokken 16.15 og forlot det igjen klokken 16.37.

Kom tilbake – da ventet politiet på ham

«Københavns politi har siden klokken 23 vært til stede på adressen med etterforskere og observatører, som både i området og via videoovervåkingen har holdt stedet under oppsyn,» heter det i pressemeldingen fra politiet.

Bevæpnede politimenn holder vakt i København sentrum

BEVÆPNET: Bevæpnede polititjenestemenn patruljerte i Københavns gater natt til søndag.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Den antatte gjerningsmannen returnerte så til den samme adressen tidlig søndag morgen.

– Vi følger da etter ham og forsøker å pågripe ham. Det blir en skuddveksling, hvor han åpner ild mot politiet, sier Skov.

Politiet skjøt tilbake og drepte mannen.

I en pressemelding dansk politi sendte ut tidlig søndag, opplyste de at den antatte gjerningsmannen ble drept like etter klokken 5 søndag morgen.

Ifølge politiet er det foreløpig ikke noe som tyder på at det var andre gjerningsmenn som sto bak angrepene på debattmøtet og synagogen i København.

– Vi har fremdeles et stort etterforskningsarbeid foran oss, men det er flere ting nå som tyder på at vi har fått tak i rett mann, sier Skov.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt

Flere personer skal være såret etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag.

Skyting på Universitet i Russland

Seks personer skal være drept og rundt 20 skadd etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag morgen.