Skjøt ned syrisk bombefly

Tyrkia skjøt i dag ned et syrisk bombefly som var i ferd med å bombe opprørere som kjemper om en grensepost nordvest i Syria.

Tyrkisk luftforsvar skjøt ned et kampfly fra det syriske regimet.

Se video tatt av syriske opprørere etter nedskytingen.

Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan under et valgmøte i Ankara lørdag.

Foto: Ahmad Rif / Reuters

Den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan bekrefter at flyet ble skutt ned av det tyrkiske forsvaret som følge av at flyet krenket tyrkisk luftrom.

– Det syriske flyet krenket vårt luftrom. Våre F16-fly steg til værs og skjøt ned det syriske flyet. Hvorfor det? Dersom du krenker vårt luftrom, kommer vårt håndflateslag til å være hardt. Av den grunn ønsker jeg å gratulere vår sjef for generalstaben, forsvaret vårt, luftforsvaret og de æresfulle pilotene. Det er saken, sa Erdogan på et valgmøte i Nordvest-Tyrkia.

Også syriske militære bekrefter nedskytingen, men sier at flyet ble skutt ned inne på syrisk territorium og kaller nedskytingen for «åpenlys aggresjon».

Flyet skal ha blitt skutt ned nær byen Kassab, i den syriske regionen Latakia.

Se kart nederst i saken.

Syriske regjeringsstyrker og militante muslimske opprørsstyrker er i harde kamper i regionen.

Ifølge den opposisjonsvennlige eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights ble det syriske flyet skutt ned mens det bombet opprørere i forbindelse med kamper om en grensepost mellom Tyrkia og Syria.

Ikke første gang

Det er ikke første gang det tyrkiske forsvaret skyter ned syriske luftfartøy.

I september i fjor skjøt tyrkiske myndigheter ned et helikopter som de sa kom inn over tyrkisk territorium nær Güveççi, en landsby ved den tyrkisk-syriske grensen.

Les også: Tyrkia skjøt ned syrisk helikopter

To tyrkiske F-16

Et tyrkisk F-16-fly gjør seg klar til avgang fra en flybase i den tyrkiske byen Konya under en tidligere øvelse mens et annet F-16 allerede var på vingene. Det var F-16 tyrkerne brukte til å skyte ned det syriske flyet.

Foto: Selcan Hacaoglu / Ap

Helikopteret som ble skutt ned, var av typen M-17. Luftfartøyet skal ha fått flere advarsler får det ble skutt ned.

To piloter skjøt seg ut av helikopteret før eksplosjonen, men de skal ha blitt drept av syriske opprørsstyrker etter at de landet på bakken.

Advarte Syria for to år siden

I juni 2012 ble et tyrkisk jagerfly skutt ned, muligens av syrisk luftvern, over Middelhavet nær syrisk luftrom.

Etter den hendelsen advarte Tyrkia om at de ville slå til mot syriske fly og helikoptre som kom for nær grensen til Tyrkia.

Tyrkia og Syria har en felles 910 kilometer lang grense, og noen av de hardeste kampene i den syriske borgerkrigen har funnet sted like ved grensen.

Syria og Tyrkia med Kassab

SISTE NYTT

Siste nytt