NRK Meny
Normal

– Ryktene har gått i mange år, men aldri om Sør-Afrika

ZÜRICH (NRK): Generalsekretær Kjetil Siem i Norges fotballforbund mener det er positivt at det kommer konkrete ting på bordet etter mange år med anklager mot FIFA.

Generalsekretær Kjetil Siem i Norges fotballforbund mener det er positivt at det kommer konkrete ting på bordet etter mange år med anklager mot FIFA. Han mener det må renses opp en gang for alle.

VIDEO: Kjetil Siem synes det er trist hvis Sør-Afrika fikk VM etter bestikkelser.

Siem kom til Zürich i går kveld for å delta på FIFA-kongressen, som åpner i den sveitsiske byen i dag.

Men arrestasjoner og anklager om korrupsjon og hvitvasking ga champagnen delegatene ble servert i foajeen på luksushotellet der de bor en bismak.

En av anklagene gjelder Sør-Afrika, der det ifølge den amerikanske påtalemyndigheten ble betalt ti millioner dollar under bordet.

– Det er sjokkerende, i og med at det begynner å nærme seg beviser. Ryktene har gått i mange år, men aldri om Sør-Afrika, sier Siem når NRK møter ham ved hotellet.

Betalte ti millioner under bordet

Men det er ikke første gang VM i Sør-Afrika har vært satt under lupen. I fjor kom en FIFA-rapport som konkluderte med at det foregikk omfattende kampfiksing i forkant av VM i Sør-Afrika. I minst fem kamper ble resulatet avtalt på forhånd, ifølge rapporten.

SOCCER-FIFA/ Trinidad and Tobago's former National Security Minister and former FIFA Vice President, Jack Warner, leaves the offices of the Sunshine Newspaper which he owns, in Arouca

Jack Warner meldte seg for politiet natt til torsdag. Han er siktet for å ha mottatt ti millioner dollar i bestikkelser.

Foto: ANDREA DE SILVA / Reuters

Det er etter det NRK vet bare noen dager siden sveitsisk politi ble informert om den forestående aksjonen.

Etter anmodning fra påtalemyndigheten i USA slo de til onsdag morgen og pågrep flere sentrale personer i FIFA.

En av de pågrepne er tidligere FIFA visepresident Jack Warner, som meldte seg for politiet natt til torsdag. Han mottok ifølge siktelsen ti millioner dollar i bestikkelser for å sørge for at Sør-Afrika ble tildelt VM i 2010.

Tømte konto i Sveits

Pengene skal ha blitt overført via en FIFA-konto i Sveits til en konto i en amerikansk bank mellom januar og mars i 2008. Kontoen ble kontrollert av Jack Warner. Selv sier han at han er uskyldig.

Ifølge siktelsen la Marokko en million dollar på bordet i bestikkelser for å sikre seg VM i 2010, men ble grundig slått av Sør-Afrika.

Da det ble klart at det var vanskelig å hente disse pengene fra offentlige fond, gjorde FIFA-pampene som var involvert i korrupsjonen en omdispondering. Penger som forballforbundet skulle ha brukt i Sør-Afrika forsvant i stedet til kontoen i USA.

Siem var administrerende direktør i den sørafrikanske fotballigaen i fire år, fra 2007 til 2011.

– Hele verden ville at Sør-Afrika skulle få VM siden de mistet det i 2006. Det var fortjent etter apartheid. Det er forferdelig trist hvis også dette mesterskapet har blitt kjøpt og kommet til Afrika på denne måten, sier Siem til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt