NFF åpen for å støtte Blatter: – Direkte flaut

Fotballpresident Yngve Hallén er åpen for å gi sin støtte til Sepp Blatter, hvis fotballverdenen samler seg bak. Det får flere til å reagere.

Hallen

PÅ FIFA-KONGRESS: Fotballpresident Yngve Hallén er nå i Zürich hvor FIFA holder presidentvalg fredag. Her sammen med generalsekretær Kjetil Siem.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

  • Se video lenger ned i saken.

– Vi får se hva UEFA kommer frem til. Hvis det blir en samling rundt en eller annen modell, kan det hende vi kan støtte den og at Blatter er en del av den, hvis det fører til bedring. Det kan skje, sier Hallén på spørsmål om NFF nå ikke vil støtte Blatter.

Onsdag ble ni høytstående personer i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og fem forretningsmenn pågrepet og siktet i en omfattende korrupsjonssak.

Amerikanske påtalemyndigheter kalte saken «VM i korrupsjon», og anklagene strekker seg over 20 år tilbake i tid. Presset øker nå på FIFA-president Sepp Blatter, som stiller til valg for sin femte periode i Zürich fredag.

– Direkte flaut

Josimar-redaktør Frode da Costa-Lia reagerer kraftig når han får høre Halléns uttalelser i Dagsrevyen onsdag kveld.

– Det er direkte flaut at en norsk fotballpresident og generalsekretæren skal stå i fremste rekke i heiaropet til en president som på sin vakt har hatt storstilt korrupsjon i sin organisasjon. Her gjelder det to tildelinger, i Russland og Qatar, hvor det er hyppig dokumentert korrupsjon. Her brytes det også elementære menneskerettigheter. Det dør en fremmedarbeider annenhver dag i Qatar. Jeg er direkte flau av at Hallén kan lire av seg noe så dumt, sa Costa-Lia.

Han fikk også støtte av NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

– Det er ikke riktig å støtte ham (Blatter). Man må jo være pragmatisk, og det er vel det Hallén skjuler seg bak. Men det blir til slutt hult, og skuten har gått mot havgrunnen altfor lenge, sa Klaveness.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Lise Klavenes og Frode da Costa-Lia var gjester

Når NRK ringer opp Hallén etter Dagsrevyen, står han på uttalelsene.

– Det viktigste er å få en løsning som bringer FIFA i en riktig retning og at verden er samlet. Vi har opplevd en konfrontasjon mellom Vest-Europa og resten av verden. Det har styrket Blatter, sier fotballpresidenten.

– Flere reagerer sterkt på at NFF ikke tar større avstand til FIFA-presidenten. Josimar-redaktøren kaller det «direkte flaut».

– Jeg har nettopp forklart at det viktigste er en endring i FIFA, og ikke å «please» noen i Josimar, for å si det sånn. Det enkleste hadde vært å si «vi støtter ikke Blatter», men da gir vi også blaffen i utviklingen. Det viktigste er at FIFA går i riktig retning, sier Hallén, før han må løpe for å delta i NRK-programmet «Aktuelt».

– Håper på en løsning uten ham

Her blir han presset på direkte spørsmål om NFF vil stemme for gjenvalg av Blatter.

– Det vi håper på, er en løsning uten at han sitter der. Men det viktigste for oss, er å samle verden, og ikke lage en sterkere og sterkere konfrontasjon, der vi bare har styrket Blatters posisjon.

– Du snakker om «håp», men vi vil ha et klart svar. Vil dere stemme mot ham? spør programleder Ole Torp.

– Jeg har forklart til Blatter at vi ikke ønsker at han fortsetter som president. At når han kommer til Zürich, skal han ikke være kandidat. Nå er han kandidat. Da synes jeg vi har gitt en klar stemme i det. Nå skal vi høre hva de andre sier og prøve å finne en felles løsning. En av løsningene er å utsette hele valget på grunn av situasjonen som har oppstått.

– Vi er klar over at UEFA foreslo det (å utsette valget). Men hvis det kommer til en avstemming fredag; vil NFF stemme mot Blatter?

– Hvis Sepp Blatter stiller til valg på en løsning som også UEFA, Asia og andre kan stille seg bak, vil vi mest sannsynlig også stemme på Blatter. Hvis vi ikke finner en sånn løsning, er det tvilsomt at vi kan gjøre det.

Flere fotball-ledere i Europa uttrykker nå sterk misnøye mot Blatter. Lederen for det danske fotballforbundet (DBU), Jesper Møller, mener det er på tide med en ny president i FIFA.

– Dette understerker - dessverre - at FIFA er preget av manglende innsyn og åpenhet. Mer enn noen gang ser man behovet for en ny president som kan gjennomføre de nødvendige reformene med fokus på mer åpenhet og demokrati, sier Møller til dbu.dk.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Dette rammer hele FIFA-organisasjonen, og ikke minst Blatter. Jeg håper vi får en løsning hvor han ikke fortsetter, sier president Yngve Hallen i Norges Fotballforbund.

Blatter mener FIFA bidro til aksjonen

Blatter er – til tross for onsdagens arrestasjoner – favoritt til å vinne fredagens valg. Onsdag kveld uttalte presidenten at alle korrupte FIFA-medlemmer vil bli «sparket ut av sporten».

– Dette er en vanskelig tid for fotballen, fans og FIFA som organisasjon. Vi forstår den skuffelsen som mange opplever. Jeg forstår at dagens hendelse vil påvirke hvordan folk ser på oss, sier Blatter.

– Selv om dette er uheldig, ønsker vi velkommen de grep etterforskere i USA og Sveits tar og at dette vil styrke FIFAs allerede igangsatte kampanje for å få vekk alt som er galt i fotballen, fortsetter FIFA-sjefen.

Blatter hevder også at dagens arrestasjoner er et resultat av at FIFA leverte en saksmappe til sveitsiske myndigheter i fjor høst – til tross for at amerikanske myndigheter onsdag forklarte at etterforskningen har pågått i flere år.

– Vi vil jobbe energisk for å bli kvitt enhver uredelighet, gjenvinne tillit og sikre at fotballen over hele verden blir fri for urett, sier Blatter.

Han påpeker også at de korrupsjonssiktede FIFA-medlemmene ble utestengt inntil videre onsdag kveld.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp