Sjelden albino-orangutang reddet fra fangenskap

En svært sjelden albino-orangutang får fortsatt veterinærbehandling etter at den ble reddet av dyrebeskyttere i april. Nå håper dyrevernerne at orangutangen kan bli et viktig symbol for den utrydningstruede arten.

En svært sjelden albino-orangutang får fortsatt veterniærbehandling etter at den ble reddet av dyrebeskyttere i april.

Den svært sjeldne albinoorangutangen var underernært og stresset da den ble funnet i fangenskap i en landsby 29. april. Menneskeapen har blå øyne, lyst hår og er ømfintlig for lys.

Det var 29. april at den svært sjeldne lyshårede og blåøyde orangutangen ble reddet fra beboere i en landsby i den indonesiske delen av øya Borneo.

Det var dyrebeskyttelsesgruppa Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) som reddet orangutangen i samarbeid med lokalt politi. Gruppa jobber med å redde, rehabilitere og sette orangutanger og andre utrydningstruede arter ut i naturen igjen.

Den fem år gamle orangutangen hadde blitt holdt i fangenskap av landsbybeboere på øya i to dager før den ble reddet, og oppfører seg fortsatt som et vilt dyr, skriver BOSF.

Det er første gang organisasjonen tar hånd om en albino-orangutang i løpet av de 25 årene gruppa har jobbet i Borneo-jungelen.

Underernært og stresset

– Tilstanden var dårlig da vi reddet henne, og hun var veldig stresset. Hun hadde problemer med hud og hår, og var dehydrert, sier veterinær Arga Sawung Kusuma.

Orangutangen var også tydelig underernært da hun ble hentet, og skal ifølge veterinæren ha veid 8,3 kilo, som er svært lite for en fem år gammel orangutang.

Det finnes to organutangarter som lever vilt i dag, på øyene Borneo og Sumatra. Begge artene er på Verdens naturvernunion sin liste over kritisk truede dyrearter. Klimaforandringer og ulovlig jakt trekkes frem som noen av årsakene til at arten trues.

Det anslås at det i dag finnes færre enn 10 000 individer på Sumatra, og om lag 50 000 på Borneo.

Ønsker navneforslag

BOFR ber nå folk om å sende inn forslag til navn på orangutangen, og håper den kan bli et viktig symbol i kampen for å redde den utrydningstruede arten.

Foreningen skriver at de ønsker at orangutangen får et meningsfullt navn som kan reflektere de utfordringene ville orangutanger står overfor i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt