Hopp til innhold

– Vi har begrenset befolknings- veksten med 400 millioner

Ved månedsskiftet er det ventet at verdens innbyggertall vil runde sju milliarder mennesker. Ett land mener denne milepælen ville vært nådd for mange år siden, hadde det ikke vært for dem.

Grafikk: Befolkningsutvikling i verden

Følg lenken i artikkelen under for å se den befolkningsutviklingen i ulike land siden 1950.

Etter å ha hatt en relativt lav vekst gjennom hele den menneskelige historien, har jordas befolkning mer enn doblet seg i løpet av de siste 50 årene.

Les: Snart er vi sju milliarder
Les også: Vi nærmer oss fem millioner med stormskritt

GRAFIKK: Verdensbefolkningen passerer 7 milliarder mennesker

I grafikken over kan du navigere fra år til år og se utviklingen over tid. Trykk på ulike land for å se befolkningstallet det valgte året og endring siden 1950. Her kan du også se folketettheten i landet du har trykt på.

10 milliarder innen 2100

Mandag er det ventet at barn nummer sju milliarder blir født. Onsdag publiserte FN en rapport om befolkningssituasjonen i 2011.

Den viser at befolkningen i verden øker med 80 millioner mennesker hvert år. Dersom statistikken fortsetter, vil vi runde åtte milliarder om 13 år, og i 2100 vil verdens befolkning være på 10 milliarder.

Les også: - Det burde vært markert som sorgens dag

T-banestasjon i Beijing 24. oktober

Kineserne innførte i 1979 en fødselspolitikk som skulle bremse befolkningsveksten i landet. Kina er i dag verdens høyest befolkede land.

Foto: LIU JIN / Afp

– Vi har bremset befolkningsveksten

Verdens høyest befolkede land, Kina, tror de kan ha vært med på å forsinke den enorme veksten. Grunnen er landets strenge ettbarnspolitikk, som ble innført i 1979.

Ifølge en rapport utgitt av det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua News, kunne verden ha hatt 400 millioner flere innbyggere, hadde ikke det vært for restriksjonene.

Ettbarnspolitikken i Kina går ut på at kinesiske familier som bor i byer, kun kan få ett barn, mens familier i landlige områder av landet, kan få to barn - dersom deres førstefødte er en jente, eller har fysiske eller mentale vansker.

Les: Stort kvinneunderskudd i Kina
Les også: Longlong må forsørge seks eldre når han blir voksen
Les: – Fortsatt babyer til salgs
Les mer: 13 millioner aborter i året i Kina

Xinhua antyder at befolkningstallet i Kina ville talt 1,7 milliarder denne uka, dersom disse reglene ikke fantes. Isteden har de i dag et innbyggertall på 1,33 milliarder, men de er fortsatt verdens mest befolkede land.

Andre forskere har antydet at det egentlige tallet er halvparten, at ettbarnspolitikken har ført til 200 millioner færre fødsler. Med dette estimatet ville verden ha rundet sju milliarder for to til tre år siden.

– Byr på muligheter og utfordringer

Ban Ki-moon taler under et møte i IPU

Ban Ki-moon tror den enorme befolkningsveksten kan by på både muligheter og utfordringer.

Foto: MICHAEL BUHOLZER / Reuters

– Sju milliarder mennesker vil klart bli en alvorlig utfordring, uttalte generalsekretær i FN, Ban Ki-moon til magasinet Time på onsdag.

Men han liker også å se på den enorme befolkningsveksten på en annen måte.

– Avhengig av hvordan vi ser på dette, kan det både by på muligheter og være en utfordring.

Barn nummer sju milliard vil bli født inn i en verden full av motsetninger, sier han.

– En overflod av mat, men fortsatt går en milliard mennesker sultne til sengs hver natt. Mange nyter av sine luksuriøse livsstiler, men mange er fattige. Det fins mange syke mennesker, til tross for at verden har mange gode medisinske fasiliteter. Dette er klart et rop om handling, sier han.

Les: Alle må tåle kutt i neste års budsjett
Les også: Verda har aldri vore tryggare

Verdens mest befolkede land

Per i dag bor halvparten av hele verdens befolkning i sju land. Kina topper listen med sine over 1,33 milliarder innbyggere. Det er imidlertid ventet at India, med sine 1,17 milliarder mennesker, vil passere Kina innen 2050. Bakgrunnen for dette mener ekspertene er kinesernes strenge fødselspolitikk.

De neste på lista er USA, Indonesia, Brasil, Pakistan og Nigeria.

Befolkningsveksten er per i dag størst i Afrika, der kvinnene nå i gjennomsnitt føder 4,7 barn. Til sammenligning føder europeiske kvinner gjennomsnittlig 1,6 barn, viser tall fra Det nasjonale instituttet for demografiske studier (INED) i Paris.

FNs befolkningsfond (UNFPA) har opprettet en nettside hvor man kan følge befolkningsveksten på vei mot verdens sju milliarder.

SISTE NYTT

Siste nytt