NRK Meny
Normal

Stort kvinneunderskudd i Kina

I 2020 kommer det til å være 30 millioner flere menn enn kvinner i Kina. Årsaken er at kinesiske jentebarn adopteres bort.

Kinesisk jentebaby

En sykepleier veier en nyfødt jentebaby på et sykehus i Beijing. Mange av de kinesiske jentene blir adoptert bort på grunn av ettbarnspolitikken i landet.

Foto: XINHUA / REUTERS

Kinesernes favorisering av sønner, kombinert med ettbarnspolitikken, gjør Kina til et av verdens mest kjønnsskjeve land.

Kinas minister for familieplanlegging, Li Bin, sier at skjevheten skyldes kjønnsbestemmelse av fostre og påfølgende aborter av jentebabyer. Det skriver den danske avisa Politiken.

I 2020 vil det være 30 millioner flere menn mellom 20 og 45 år enn kvinner, ifølge kinesiske eksperter.

Straffer foreldre og leger

De oppsiktsvekkende tallene fra siste års folketelling bekymrer kinesiske myndigheter. De har derfor engasjert flere departementer og organisasjoner til å delta i en åtte måneder lang kampanje for å jevne ut kjønnsbalansen.

Et av forslagene er å straffe foreldre som utfører «ikke-medisinsk» kjønnsbestemmelse av fostre, samt kjønnsbestemte aborter. Begge deler er forbudt ved lov i Kina.

Leger som bryter forbudet, vil også straffes, blant annet ved at de blir fratatt legelisensen. Det samme vil medisinske klinikker, ifølge Politiken.

Har bare én sjanse

Ettbarnspolitikken i Kina ble i innført i 1979, som et tiltak for å kontrollere befolkningsveksten. Kinesiske myndigheter hevder at loven har forhindret om lag 400 millioner fødsler.

Flere, blant annet enkelte minoriteter, bondefamilier der førstefødte er jente og familier der begge foreldre er enebarn, er unntatt fra loven.

Professor i demografi, Li Jianmin, som jobber ved Nankai-universitetet i Tianjin, forklarer hvordan ettbarnspolitikken påvirker kjønnsbalansen.

– De som foretrekker guttebarn, vil gjøre hva som helst for å få vite barnets kjønn siden de kun har én mulighet for å få barn, forklarer han til den kinesiske avisa Global Times.

Problemet er størt på landsbygda

Problemet skal være størst på den kinesiske landsbygda, der det helt åpenlyst annonseres med kjønnsbestemmelse ved ultralyd. Det koster mellom 150 og 400 kroner å foreta en slik undersøkelse.

Konsekvensene av skjevheten kommer også tydeligst fram på landsbygda. De unge flytter til byene for å ta seg jobb og utdanning. Mange av de kvinnelige utflytterne stifter familie i byen, og blir derfor boende, skriver Politiken.

Hjemme på landsbygda sitter dermed de gamle, enslige mennene igjen. Noe som har ført til at smugling av kvinner fra fattige naboland har økt kraftig. Mange jenter fra Vietnam og Myanmar (tidligere Burma) blir giftet bort til menn på den kinesiske landsbygda.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt