Hopp til innhold

Sivilbefolkningen får det verre

De srilankiske myndighetene fortsetter den militære offensiven mot Tamiltigrene nord på Sri Lanka med fyll styrke. Det pågår kamper 12 forskjellige steder i regionen Mullaittivu.

Tamiltigre
Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP

Også langs frontlinjene i distriktene Kilinochchi og Jaffna raser kampene, meldte det srilankiske forsvaret mandag. Hvor mange som er drept og såret, er ukjent. Det er ikke mulig å oppnå kontakt med Tamiltigrenes talsmann, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tamiltigrene har siden 1983 kjempet for selvstyre nord på Sri Lanka. Partene har forsøkt å forhandle fram en politisk løsning ved norsk hjelp, men det siste året har regjeringen gått inn for å løse konflikten med militære midler. De srilankiske myndighetene har hatt større framgang i kampen mot Tamiltigrene det siste året, enn noen gang før i borgerkrigens 25 år lange historie.

Kraftig tamilkritikk

Tamiltigrene er hardt presset, og det rammer sivilbefolkningen, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Tamiltigrene har i økende grad tvangsrekrutert sin egen befolkning til militærtjeneste eller arbeid. Siden mars har bare rundt 1000 personer klart å komme seg vekk fra krigssonene. Det bor anslagsvis 230.000 mennesker i disse områdene.

De som tidligere ville reise kunnne gjøre det, men ett familiemedlem måtte bli igjen, for å sikre et de som dro kom tilbake. Nå får ingen reise.

- Argumentet er at vi slåss for vårt eget folk, men da må folket være hos oss, sier en hjelpearbeider i den ferske rapporten Human Rights Watch har laget, og som bygger på intervjuer med folk i de tamilske områdene.

Økende tvangsrekruttering

Det går også fram av rapporten at alle menn mellom 18 og 45 år må gjennomgå to ukers militær opplæring. Rekruteringen av nye soldater foregår i større grad enn før i skolene, noe som kan tyde på at rekruteringen av soldater under 18 år igjen øker. Det er i tilfellet en endret praksis i forhold til de siste årene.

Tidligere har praksisen vært at hver familie har måttet avgi ett medlem til Tamiltigrene. I det siste har dette i noen tilfeller økt til både to og tre medlemmer.

De som blir tvunget til å arbeide for Tamiltigrene, blir satt til å bygge bunkere eller grave skyttergraver.

Bidrar til lidelser

- Tamiltigrene sier at de kjemper for sitt eget folks rettigheter, men er selv ansvarlig for mye av sivilbefolkningens lidelser, sier Brad Adams, som er leder for asiakontoret til Human Rights Watch.

Militæranalytiker Iqbal Athas sier at Tamiltigrene har flere grunner til å hindre at befolkningen flykter.

- Det gjelder geriljaens matforsyninger som i stor grad kommer fra hjelpesendinger som er ment for sivilbefolkningen. Hensynet til befolkningen er også med på å holde sentralmyndighetene fra å angripe Tamiltigrenes stillinger i enda større grad enn hva tilfellet er, sier analytikeren.

Lang krig

Tamiltigrene startet sin løsrivelseskrig i 1983, og begrunnet den med at en rekke regjeringer hadde diskriminert den tamilske minoritetsbefolkningen siden Sri Lanka fikk sin selvstendighet i 1948.

Etterpå har USA, EU og India ført opp Tamiltigrene på listen over terororganisasjoner på grunn av en rekke drap og selvmordsaksjoner mot politikere, blant andre Indias tidligere statsminister Rajiv Gandhi.

SISTE NYTT

Siste nytt