NRK Meny
Normal

Siterte Supermann dagen derpå

KØBENHAVN (NRK.no): For de danske Socialdemokraterne er kanskje Helle Thorning-Schmidt superkvinnen som veltet ti års borgerlig styre. Selv pekte hun dagen derpå frem mot sin historiske gjerning med Supermanns ord.

Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt møtte opplagt dagen etter at hun ble stemt frem som Danmarks nye statsminister.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Vilde Helljesen i Danmark

Det var en svært opplagt Helle Thorning-Schmidt som møtte sine politiske med- og motspillere da alle partilederne samlet seg dagen etter at danskene stemte frem et regjeringsskifte.

– Jeg har sovet godt - de to timene jeg sov, ler den nye statsministeren, for anledningen kledd i rød jakke.

Opplagte partiledere

Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager

Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager delte teksmeldinger.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Hun og partilederne for de sju andre partiene på Folketinget, spiste i dag frokost hos den danske presseklubben Publicistklubben. Side om side satt valgets vinnere og tapere, og det var ingen sure miner å se.

Thorning-Schmidt viste frem tekstmeldinger hun hadde fått, til leder i støttepartiet Radikale Venstre, Margrethe Venstre, og hun fleipet med avtroppende statsminister Lars Løkke Rasmussen, som vitset og lo tilbake.

Til tross for en noe begrenset mengde med søvn, er Thorning-Schmidt nå klar for å ta fatt på regjeringsdannelsen og de tøffe forhandlingene som vil komme - og det etter at partiet hennes, Socialdemokraterne, gikk tilbake i gårsdagens valg.

– Vi mistet oppslutning, det koster å ta ansvar. Med ansvar følger også store oppgaver. Men som Supermann sier, med de store oppgavene kommer også den store styrken, sa Thorning-Schmidt sikkert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt

Avtroppende statsminister Lars Løkke Rasmussen var ikke en slagen mann dagen derpå. Men da han skulle ta av seg mikrofonen, måtte han ha hjelp av sin politiske motstander, Helle Thorning-Schmidt.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Utrolig stolt over Gro-sammenligning

Det er en historisk gjerning hun nå skal begynne. Ingen kvinne har før henne vært statsminister i Danmark.

Helle Thorning-Schmidt er altså Danmarks første kvinnelige statsminister - og hun er sosialdemokrat. Ikke rart hun av mange blir nevnt i samme setning som Gro Harlem Brundtland, som ble Norges første kvinnelige statsminister for 30 år siden.

– Jeg er utrolig glad og stolt over å bli sammenlignet med Gro Harlem Brundtland. Hun var en fantastisk statsminister som mange ser opp til, og som fremdeles står sterkt, sier Thorning-Schmidt til NRK.no.

Hun er svært glad for å bli skrevet inn i historiebøkene og håper det kan få direkte betydning for unge jenter i Danmark.

– Jeg tror det betyr mye å vise at også kvinner kan inneha slike posisjoner, og jeg håper det gir et positivt signal til unge jenter i Danmark, sier Thorning-Schmidt.

– Imponert over Jens

En som gledet seg stort på både hennes og Socialdemokraternes vegne i går, var Norges statsminister og leder av søsterpartiet Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg.

– Jeg har snakket med Jens, ja. Han ringte meg og gratulerte, sier hun smilende og understreker sin store begeistring for den norske partikollegaen.

– Jeg er veldig imponert over Jens, ikke minst som den samlende statsministeren han har vært den siste tiden.

Tøffe forhandlinger

Helle Thorning-Schmidt kunne i dag ikke si noe om når regjeringen er klar. Det skal tøffe forhandlinger til, for det var støttepartiene Enhedslisten og Radikale Venstre som sikret seieren for den røde blokken, og de vil søke maksimalt med innflytelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Johanne Schmidt Niesen og Villy Søvndal

Leder av Enhedslisten Johanne Schmidt Nielsen og leder i Socialistisk Folkeparti Villy Søvndal skal nå i tøffe forhandlinger. SF skal danne regjering sammen med Socialdemokraterne.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Thorning-Schmidt understreket i dag også at hun ønsker et bredt samarbeid på tvers av blokker og partigrenser i Folketinget.

– Vi ønsker et bredt samarbeid. Det er en utstrakt hånd til de blå partiene. Jeg mener oppriktig at Danmark blir et bedre sted med et bredt samarbeid, dette skal alle føle eierskap til.

Alle partiene kan i hvert fall glede seg over et stort engasjement blant de rundt 4,1 millioner danske stemmeberettigede. Nær 88 prosent av dem stemte.

– Den høye valgdeltagelsen vitner om et levende demokrati, slo lederne fast.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt