Hopp til innhold

Danmarks regjering er utnevnt

- Vi gleder oss til å komme i gang, sa Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt da hun hadde presentert den rødgrønne regjeringen for dronning Margrethe i formiddag.

Danmarks regjering

Statsminister Helle Thorning Schmidt og resten av den danske regjeringen utenfor slottet i København i formiddag.

Foto: Navntoft, Keld / SCANPIX

Utenfor Amalienborg slott i sentrum av København var det møtt fram mange journalister og andre skuelystne da regjeringen med tilsammen 23 statsråder i samlet tropp kom ut fra besøket hos Dronningen. 11 av statsrådene er sosialdemokrater, seks kommer fra Socialistisk Folkeparti og seks fra Radikale Venstre.

Thorning-Schmidt har ikke helt klart å få til en kjønnsbalanse i regjeringen. I tillegg til henne selv er åtte statsråder kvinner, mens 14 er menn.

Helle Thorning-Schmidt

Danmarks første kvinnelige statsminister Helle Thorning-Schmidt har ikke klart å skape kjønnsbalanse i regjering. Hun har med seg åtte kvinner og 14 menn.

Foto: Keld Navntoft / SCANPIX

Variert bakgrunn

Regjeringen får fire statsråder som er 33 år eller yngre. Danmarkshistoriens yngste statsråd, den 26 år gamle skatteministeren Thor Möger Pedersen (SF) var rørt av mottakelsen fra alle menneskene utenfor slottet.

- Den vitner om en begeistring blant danskene og en tro på at vi skal levere forandring og resultater, sier han.

Eldstemann i Dronningens råd er SFs leder, 59 år gamle leder Villy Søvndal som blir utenriksminister.

Med i regjeringen er også Danmarks første statsråd med innvandrerbakgrunn, indiskfødte Manu Sareen som blir kirkeminister. Nylig truet han med å melde seg ut av statskirken, men gjorde helomvending i siste øyeblikk.

Sosialdemokratisk dominans

Selv er Helle Thorning-Schmidt landets første kvinnelige statsministeren. Det har tatt henne to og en halv uke med forhandlinger for å få på plass regjeringsplattformen og statsrådene.

Sosialdemokratene har sikret seg kontroll over både justis-, finans- og forsvarsdepartementet.

I tillegg til en sosialdemokartisk finansminister, har også de de to andre partiene fått hver sin statsråd som også skal stelle med økonomi.

Blant de største utfordringene har vært å finnen balansen mellom SF og Radikale Venstre som står et godt stykke fra hverandre i den økonomiske politikken.

Fem av statsrådene fra De Radikale kom på sykkel til slottet, mens den sjette kom i el-bil for å markere regjeringens miljøprofil.

Danske politikere sykler til Amalienborg

Radikale Venstres regjeringsmedlemmer syklet til Amalienborg.

Foto: Navntoft, Keld / SCANPIX

Økonomien blir hovedutfordring

Den største utfordringen for regjeringen blir å sikre økonomisk vekst og få kontroll over budsjettunderskuddet.

Det vil trolig bety at danskene må jobbe mer, pensjonere seg seinere, holde igjen på lønnskrav og betale mer i avgifter.

Den nye regjeringen har forpliktet seg til å skape nye arbeidsplasser og øke arbeidsstyrken med 135.000 personer.

SISTE NYTT

Siste nytt