Sier nei til sanksjoner mot Syria

Russland og Kina har for tredje gang nedlagt veto mot sanksjoner mot Syria. Det skjedde i FNs sikkerhetsråd i ettermiddag.

FNs sikkerhetsråd

Russland (til venstre) og Kina (til høyre) stemte mot forslaget om straffetiltak, da saken ble behandlet i Sikkerhetsrådet torsdag.

Foto: DON EMMERT / Afp

Den nye FN-resolusjonen inneholdt forlslag om at det skulle innføres straffetiltak mot Syria hvis ikke president Bashar al-Assad stanset angrepene på landets opposisjon. Flere tusen mennesker er blitt drept i løpet av de 16 månedene konflikten har vart.

Røyk i Damaskus

Også i dag ses det røyk i den syriske hovedstaden Damaskus. Dette bildet er fra forstaden Erbeen.

Foto: HANDOUT / Reuters

11 land stemte for forslaget, Russland og Kina stemte i mot, mens to land stemte blankt, melder nyhetsbyrået AFP.

Det var i stor grad ventet at Kina og Russland ville benytte seg av vetoretten, men det har helt til det siste pågått intense forhandlinger i et forsøk på å nå fram til enighet.

Storbritannia er forferdet

– Vi er sjokkert over de to landenes veto, sier den britiske FN-utsendingen Mark Lyall Grant.

Blant landene som stemte for var USA, Frankrike, Tyskland og Portugal.

Dagens avstemning var utsatt fra i går, etter anmodning fra blant andre Syria-utsending Kofi Annen. Diplomater sa at han håpet å få til et kompromiss som både Russland og Kina kunne godta.

Situasjonen etter møtet i FNs sikkerhetsråd

Se video: NRKs Midt-Østen-korrespondet Sigurd Falkenberg Mikkelsen om situasjonen etter vedtaket i Sikkerhetsrådet.

– Å si nei til sanksjoner av Syria er det samme som å frata Annan de mulighetene han hadde til å utøve press, det truer oppdraghet hans, sa den franske FN-ambassadøren Gerard Araud.

Russland og Kina mener resolusjonsforslaget var for ensidig og at syriske myndigheter er i sin fulle rett til å svare militært på angrepene fra væpnede opprørere.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har tidligere sagt at vesten nærmest driver utpressing for å få Russland til å støtte den nye resolusjonen.

– Gjør verdenssamfunnet handlingslammet

Russland og Kina har et spesielt ansvar for at verdenssamfunnet er handlingslammet overfor Syria, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Borgerkrigen i Syria trappes ytterligere opp, uavhengig av den diplomatiske virksomheten. Det påligger de to landene som la ned veto, et særlig ansvar for den handlingslammelsen som nå foreligger, sier Støre (Ap) i en pressemelding.

Han sier det er beklagelig at FNs sikkerhetsråd ikke ble enige om en resolusjon om Syria.

Fortsatt kamper i Damaskus

General Robert Mood, som har ledet FNs observatørkorps i Syria, varslet i formiddag at han avslutter oppdraget. Mood skal allerede være på vei ut av landet, og det er ventet at han vil orientere Kofi Annan om situasjonen og mulighetene under et møte i Geneve på fredag.

Torsdag fortsatte kampene i den syriske hovedstaden. Ifølge en beboer som nyhetsbyrået Reuters har snakket med, har det vært kraftig skyting ved politiets hovedkvarter i byen.

– Alle som bor her bevæpner seg, noen med maskingeværer og andre med hagler. Jeg har sperret meg inne og vet ikke hva som skjer utenfor huset, men jeg hører skyting like ved, sier en mann i byen til byrået.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt