Separatister går med på våpenhvilen

Lederne for de prorussiske separatistene i Luhansk og Donetsk i Ukraina skal ha gått med på våpenhvilen som ble innført fredag.

Ukraina

SLUTTET SEG TIL VÅPENHVILE ETTER MØTE: Tidligere ukrainske president Leonid Kuchma (andre fra venstre), OSCE-ambassadør Heidi Tagliavini og Russlands ambassadør til Ukraina, Mikhail Zurabov i møte med lederne for den selverklærte Folkerepublikken Donetsk og den selverklærte folkerepublikken Luhansk i Donetsk mandag.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

President Petro Porosjenko innførte fredag en ukeslang våpenhvile i et forsøk på å få en slutt på krisen i landet, som har kostet mer enn 375 liv.

De prorussiske separatistene skal nå slutte seg til det som først var en ensidig avtale. Nå sier opprørslederne i Luhansk og Donetsk at de har gått med på våpenhvilen.

– Som respons til Kievs erklærte våpenhvile, lover vi å også legge ned våpnene, skal Oleksandr Borodai, leder av den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, ha sagt til nyhetsbyrået ITAR-TASS i Donetsk.

– Våpenhvilen skal vare til 27 juni, fortsatte Borodai, som er i tråd med våpenhvilen Porosjenko har innført.

Forrige ukes kamper øst i landet betegnes som de verste så langt i konflikten i Ukraina.

Grensepost Luhansk

INTENSE KAMPER: En prorussisk separatist står vakt ved en grensepost i Luhansk 18. juni. Kampene forrige uke skal ha vært de verste så langt i konflikten i Ukriana.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Obama advarer Russland

Samtidig som Porosjenko erklærte våpenhvile fredag forrige uke, la han frem en 14-punkts fredsplan som innebærer samtaler med separatister «som ikke har vært innblandet i mord og tortur».

Russlands president Vladimir Putin gikk ut og støttet initiativet og oppfordret separatistene til å legge ned våpnene.

Men meldinger fra amerikansk hold om at Russland har utplassert «et betydelig antall» soldater i grenseområdene, samt raketter og stridsvogner like ved grensen til Ukraina, dysset ned optimismen.

Etter at det mandag ble klart at separatistene slutter seg til våpenhvilen, skal USAs president Obama snakket med Putin på telefonen. Obama skal ha advart Putin om at USA vil innføre ytterlige sanksjoner mot Russland dersom de ikke stopper støtten til separatistene og våpenflyten over grensen.

– Selv om vi tror at en diplomatisk løsning fortsatt er mulig, vil Russland måtte betale hvis vi ikke ser konkrete handlinger for å deeskalere situasjonen, skal Josh Earnest, talsmann for det hvite hus, sagt til reportere, ifølge AFP.

EU forbyr import av varer fra Krim

Tre måneder etter at Russland annekterte ukrainske Krim, vedtok EUs utenriksministere mandag å forby import av varer fra halvøya.

Forbudet ble vedtatt på EUs utenriksministermøte i Luxembourg. Vedtaket innebærer forbud mot import av alle varer fra Krim og varer som den ukrainske regjeringen ikke anser som ukrainske varer.

Unntaket er varer fra Krim som den ukrainske regjeringen
sertifiserer, ifølge AFP.

– Vi anerkjenner ikke annekteringen av Krim, og det skal være helt tydelig overfor Moskva at det kommer vi heller ikke til å gjøre, sier Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard.

SISTE NYTT

Siste nytt