Hopp til innhold

Separatister avviser Putins bønn

Til tross for lovnadene fra Vladimir Putin så har ingen registrert noen tilbaketrekning av russiske styrker fra den ukrainske grensen. Nå avviser de prorussiske militsene Putins forslag om utsettelse av folkeavstemmingen på søndag.

Prorussiske separatist i Donetsk

De mange prorussiske separatistgruppene i Donetsk nekter å høre på Putins forslag om å utsette folkeavstemmingen.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

«Anders Fogh Rasmussen må være blind» er kommentaren fra det russiske utenriksdepartementet.

– Vi foreslår at de blinde gjør seg kjent med uttalelsen som presidenten kom med 7. mai, heter det i en melding fra utenriksdepartementet torsdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

Foranledningene er NATO-sjefens kommentar til at de ikke hadde sett noen konkrete tegn på at de rundt 40.000 russiske soldatene som er stasjonert langs den ukrainske grensen hadde startet noen troppeforflytning.

Vil dempe spenningen

I går fortalte Putin at Russland vil bidra til å dempe spenningen i Øst-Ukraina ved å trekke sine tropper tilbake, og be de prorussiske separatistene i regionene droppe den planlagte folkeavstemningen i slutten av mai.

Dette blir i dag blankt avvist av de prorussiske separatistene i Donetsk.

– Folkeavstemningen vil gå som planlagt 11. mai, opplyser Miroslav Rudenko, en av lederne for den selverklærte Folkerepublikken Donetsk.

Laster Twitter-innhold

Også i Luhansk sier separatistledere at de ikke vil utsette søndagens folkeavstemning. EU frykter dette vil forverre den spente situasjonen i området.

I Kiev har den midlertidige regjeringen åpnet for å snakke med de politiske organisasjonene og partiene i øst, men stenger døren for det de definerer som «terrorister».

– Antiterroraksjonen vil fortsette uavhengig av de diskusjonene som foregår med terroristgruppene i Donetsk, sier Andrej Parubij i Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd.

Kan bli delt

En av Russlands fremste parlamentarikere sier at Ukraina risikerer å bli delt hvis ikke regjeringen i Kiev slutter å bruke makt mot sitt eget folk.

– Hvis Ukraina bryter sammen, vil regjeringen i Kiev og dens vestlige beskyttere bære det hele og fulle ansvar, sier Valentina Matvijenko, som er president i nasjonalforsamlingens øvre kammer.

Det er en russisk majoritet i de østlige delene av Ukraina og i mars ble det holdt en folkeavstemning på Krim-halvøya om uavhengighet fra Kiev. Det endte med at halvøya ble annektert av Russland. Mange frykter at en ny folkeavstemning vil gi det samme resultatet i Donetsk og Luhansk.

Noe som igjen kan føre til en russisk militæroffensiv. Til tross for at Putin gjentatte ganger har sagt at russiske soldater ikke vil gå inn i nabolandet i sør.

SISTE NYTT

Siste nytt