Hopp til innhold

Vil utsette folkeavstemning og åpner for politiske samtaler

Myndighetene i Kiev åpner for samtaler med politiske partier i øst, samtidig som de prorussiske militsene vil vurdere Vladimir Putins forslag om å utsette folkeavstemmingen om uavhengighet.

Lederen for separatistene i Donetsk, Denis Pusjilin

Lederen for separatistene i Donetsk, Denis Pusjilin (i midten), sier byens folkeråd skal diskutere forslaget fra Russlands president Vladimir Putin om å utsette den planlagte folkeavstemningen om uavhengighet fra Ukraina.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Både i Donetsk og i Luhansk opplyser separatistledere at de skal legge forslaget fram for debatt i de nyopprettede «folkerådene» i dag.

Respekterer Putin

Det skjer etter at Russlands president Vladimir Putin i går oppfordret separatistene i Ukraina om å vente med den planlagte folkeavstemningen 11. mai til senere.

– Vi respekterer Putins synspunkt, sier Denis Pusjilin, leder for den selvutnevnte Folkerepublikken Donetsk, ifølge BBC.

– Han er en balansert politiker. Derfor legger vi fram forslaget hans for folkerådet, sier Pusjilin.

Samtidig så åpner de midlertidige myndighetene i Kiev for å politiske samtaler med politiske partier i øst, men de understreker at de ikke ønsker å snakke med det de kaller «terrorister».

– Vår prioritet er en dialog med alle de politiske partiene fra alle deler av Ukraina, men det er umulig og utenkelig å snakke med terrorister, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Kiev.

Ifølge Kiev så er defineres de prorussiske militsgruppene og separatistene som «terrorister» og «banditter», som blir støttet av Russland for å destabilisere Ukraina.

En rolle Russland og Putin hele tiden har nektet for. Nå kan Putins nye toner åpne for mer stabil situasjon i de urolige områdene.

Utsette folkeavstemming

For i Luhansk opplyser separatistene i en uttalelse at også de skal diskutere Putins forslag.

– Vi legger dette fram til en åpen diskusjon blant alle fordi Putin har sendt en oppfordring til tilhengerne av føderasjon. Derfor er dette en beslutning som hele folket i Luhansk skal ta, heter det i uttalelsen.

Prorussiske separatister sørøst i Ukraina har planlagt en folkeavstemning om løsrivelse, og den skal etter planen holdes førstkommende søndag. I mars ble det holdt en folkeavstemning på Krim-halvøya om uavhengighet fra Kiev. Det endte med at halvøya ble annektert av Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt

Valg i Brasil: 33 millioner på sultegrensen

Neste helg går Brasil til valg på ny president. Stemmene fra de fattige er avgjørende. Mer enn 33 millioner brasilianere lever nå på sultegrensen, viser en undersøkelse.