Hopp til innhold

Kina sensurerer motstand mot «evig president»

BEIJING (NRK): Kineserne har reagert med sterk kritikk og spydige sammenlikninger med Nord-Korea, etter at Kinas Kommunistparti erklærte at grunnloven skal endres for å la presidenten beholde makta.

Xi Jinping på en plakat i Beijing

MEKTIG: Mange kinesere sammenligner landets leder Xi Jinping med tidligere keisere, etter at Kommunistpartiet kunngjorde at de ønsker å endre grunnloven.

Foto: GREG BAKER / AFP

Avgjørelsen om at Kina vil omskrive grunnloven slik at Xi Jinping kan beholde presidentmakten utover hans andre femårsperiode, har skapt sterke reaksjoner blant deler av befolkningen.

Disse stemmene blir raskt sensurert.

– Vår keiser har fått et mandat fra himmelen, og da må vi knele og akseptere, var en av de ironiske kommentarene som ble servert på mikrobloggen Weibo, ifølge nettsiden «What's on Weibo».

Xi Jinping og Mao Zedong

ENERÅDENDE: Xi Jinping er en populær leder, men mange frykter også at landet i økende grad skal bli et diktatur under ham

Foto: GREG BAKER / AFP

«Animal farm»

Og nettopp «keiser», «ta på den gylne kappe», «stige opp på tronen», og «livslang kontroll», er ord og begreper som nå blir blokkert, ifølge China Digital Times.

– Sensurerte ord er det beste beviset på hva folk snakker mye om, mener grunnleggeren av denne nettavisen, Xiao Qiang.

Omfanget av ordbruken viser at mange sammenligner det som nå skjer med landets tidligere dynastier, der kun én person hadde grepet om makten.

– Vi følger vår nabos eksempel, skriver kinesere, som mener Kina nå hermer etter Nord-Korea, der Kim-dynastiet har regjert i flere tiår.

Også ord som gjenspeiler det uhyggelige fremtidsscenarioet beskrevet i George Orwell sine romaner, går igjen blant de sensurerte. Blant annet titlene på hans bøker «1984» og «Animal farm».

– Den lange listen av blokkerte ord kunne ha vært morsom, dersom det ikke var så alvorlig. Bak galgenhumoren er det en voksende fortvilelse, skriver ASPIs Fergus Ryan.

«Emigrere»

Ordet «emigrere» er ett av de mest brukte og sensurerte etter kunngjøringen av planen for grunnlovsendringen søndag. En del kinesere er svært oppgitt over at den politiske utviklingen blir enda mer diktatorisk, der styresmaktene i økende grad overvåker egen befolkning og målbinder kritiske stemmer.

Tredje avsnitt i grunnlovens artikkel 79 ble innført av reformatoren Deng Xiaoping, nettopp for å forhindre at Kina igjen skulle oppleve det kaoset som kom i kjølvannet av Mao Zedongs sterke og personlige grep på makten.

Kinas president Xi Jinping på forsiden av magasin

HELTEN: Kinas Xi Jinping blir kalt «Folkets mann» på denne forsiden av China Pictorial fra oktober i fjor.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Mange har utviklet et indirekte språk for å unngå «Den kinesiske internettmuren», men heller ikke disse ordene slipper gjennom nå.

Det skal blant annet være umulig å skrive «500 år til for himmelen», som er tittelen på kjennemelodien for en fjernsynsserie på kinesisk tv. Den blir nemlig ofte brukt av kinesere som vil gjøre narr av maktsyke ledere.

Også «Den krokete-nakkes tre» er blokkert. Dette er navnet på treet Chongzhen-keiseren hengte seg fra.

Bilder av Ole Brumm har siden 2013 blitt hyppig brukt for å latterliggjøre Xi Jinping. Weibo-brukere har denne uken delt og fått sensurert et bilde som viser Ole Brumm omfavne en stor krukke med honning, og skrevet: «du må finne det du elsker og klistre deg fast».

Også ordet Disney er blokkert.

Kinas Xi Jinping ønsker OL velkommen til Kina i 2022

OL 2022: Det er neppe noen tvil om at Xi Jinping også er Kinas leder under De olympiske lekene i Beijing i 2022

Foto: Ng Han Guan / AP

SISTE NYTT

Siste nytt