Selvmordsbomberen planla tre angrep

Svensk sikkerhetspoliti tror selvmordsbomberen var på vei til Stockholms sentralstasjon og det populære varehuset Åhléns da bomben han bar, gikk av ved en feiltagelse.

Varehuset Åhléns

Det populære varehuset Åhléns, der mange svensker og turister har lagt julehandelen sin, skal ha vært ett av målene for bombeaksjonene.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Politiet mistenker at den 28 år gamle mannen tok med seg tre bomber midt ut i julehandelsrushet i Stockholm, skriver Expressen: en bilbombe, et belte med tolv seriokeblede rørbomber og en ryggsekk med spiker og sprengstoff.

– Plukket opp noe fra bakken

Bilbomben gikk først av i krysset Drottninggatan-Olof Palmes gata i Stockholm sentrum. Like etter sprengte det som trolig er en 28-årig svensk-iraker, seg i luften bare noen hundre meter unna, lenger ned Drottninggatan i retning Centralstationen og Åhléns.

Denne eksplosjonen tror politiet var en feiltagelse.

– Han mistet noe på bakken, som han så plukket opp, skal flere øyenvitner ha fortalt politiet.

Dette kan ha gjort at bombene mannen hadde festet til kroppen, gikk av tidligere enn planlagt.

Ifølge Expressen skal bomben ha eksplodert mens mannen sto vendt mot veggen på en bygning, noe som kan ha ført til at han kun skadet seg selv.

– Vi er veldig glade for at dette ikke fikk alvorligere følger, sier Anders Thornberg i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bombeaksjon i Stockholm

En bil eksploderte i krysset Drottninggatan-Olof Palmes gata i Stockholm lørdag, og like etter sprengte en mann seg i lufta bare noen hundre meter unna.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Amatørmessig

Politiet har gjennomført tekniske undersøkelser på åstedet etter eksplosjonen lørdag og fullførte disse i går morges.

I går ble det meldt at gjerningsmannen bar seks seriekoblede rørbomber på kroppen, men ifølge Expressen skal det altså dreie seg om dobbelt så mange. Kun én av dem gikk av.

– Det virker amatørmessig. Enten har bombene ikke vært koblet sammen riktig, eller så ble en eller flere av dem detonert ved en feiltagelse, sier bombeekspert Henric Östmark til Aftonbladet.

Stockholm

Svensk politit gjorde lørdag kveld undersøkelser rundt selvmordsbomberen i Stockholm sentrum.

Foto: SCANPIX / Reuters

Etter at mannen sprengte seg selv, ble det funnet noe som ligner en mobiltelefon på bakken ved siden av ham. Det er ikke uvanlig at en slik brukes for å fjernutløse bomber.

– Man kobler tenneren, gjerne en liten glødetrå, til mobiltelefonen. Når denne glødetråden blir varm, antenner den et følsomt sprenglegeme. Vil man utløse en bombe, kobler man glødetråden til mobiltelefonen og ringer mobilens nummer, sier Östmark.

Fjernutløse ryggsekk-bomben og sprenge seg selv

Politiet tror at bilbomben skulle eksplodere først, og at de to andre bombene, i ryggsekken og beltet på mannen, skulle gå av på Centralstationen og varehuset Åhléns midt i svenskenes julehandel.

En teori er at 28-åringen skulle sette igjen sekken på ett av stedene, gå til det andre, og så sprenge seg selv etter å ha fjernutløst bomben i ryggsekken med mobiltelefonen.

– Tar hånd om bekymrede ansatte

– Vi har foreløpig ikke fått noen opplysninger fra Säpo, sier Carina Kampe, informasjonssjef for Åhléns, til NRK.no.

– Selv tar vi nå hånd om ansatte som er bekymrede.

Ifølge Kampe holder de tett kontakt med politiet for å kunne få mer informasjon. Hittil har beskjeden vært at det ennå ikke finnes informasjon som gir økt grunn til uro.

– Det er ennå bare spekulasjoner, sier Kampe.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt