NRK Meny
Normal

– Ville skade så mange som mulig

Skadeomfanget kunne blitt mye større dersom bombemannen hadde lykkes, mener norske og svenske bombeeksperter.

SWEDEN-BLAST/

Her er stedet en mann sprengte seg selv i lufta i går kveld i Stockholm.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

Mannen som sprengte seg selv i Stockholm skal ha båret seks sammenkoblede rørbomber på kroppen, melder Aftonbladet.se. I tillegg hadde han en ryggsekk full av spiker og sannsynligvis mer sprengstoff i sekken.

Enkle bomber

En rørbombe er et rør fylt med et eksplosivt materiale, ofte svartkrutt. Den består ofte av metallrør som er boltet igjen i begge ender, med et lite hull til en lunte. Ved antennelse vil trykket fra sprengstoffet føre til at røret sprenges.

Ifølge orlogskapteinen og sjef for minedykkerkommandoen Per Arne Bakkeli er slike bomber vanlige blant terrorister og selvmordsbombere.

– De er blant de enkleste bombene man kan lage, men vi har ikke sett mye av det i Norge, sier Bakkeli.

Man må være ganske nærme eksplosjonen for å bli alvorlig skadet av en enkel rørbombe med svartkrutt.

Men dersom det er brukt spiker som splinter rundt bombene, og bombene er kraftige nok, vil de være meget skadelige og dødelige, sier han.

Oppskrifter på slike bomber finnes lett tilgjengelig på flere nettsider.

Rørbombene mannen i Stockholm sentrum hadde var seriekoblet, men kun en av bombene har eksplodert. Og resultatet var at mannen selv døde, mens det ikke førte til skader på andre personer eller bygninger.

LES: Reinfeldt: Dette er uakseptabelt

LES: Säpo: – Dette er et terrorangrep

– Spikrene kunne skadet mange

Per Bakkeli er ekspert på sprengstoff. Han mener skadeomfanget kunne blitt mye større enn det ble i Stockholm lørdag kveld.

– Nå kjenner jeg ikke til denne episoden uten det jeg har lest i media. Men siden han skal ha bært med seg spiker vitner det åpenbart om et mål om å skade så mange som mulig, sier Bakkeli.

Han mener selve trykkdetonasjonen i bomben har begrenset effekt, men med spiker og metallgjenstander som splinter oppnår man mye større dødelighet.

– Så hvis spikrene hadde blitt slynget ut som prosjektiler i et folkerikt område hadde skadeomfanget og dødeligheten sannsynligvis vært mye større, sier Bakkeli.

– Dersom spikrene lå i sekken, og ikke rundt bombene, er det ikke sikkert de ville fått en like dødelig effekt, legger han til.

SWEDEN-BLAST/

En polititekniker fjerner gjenstander rundt mannen som sprengte seg selv i Stockholm sentrum lørdag kveld.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

Våpenekspert Bo Janzon, som har jobbet i 39 år i Forsvarets forskningsinstitutt i Sverige, mener også eksplosjonene i går kunne ha endt i et blodbad.

– Det at han bar med seg spiker tyder på at han var ute etter å skade og drepe mennesker. Slike bomber kan gi folk meget stygge skader, sier Janzon.

– Dersom alle bombene mannen hadde på seg hadde eksplodert og spikrene blitt slynget ut i et folkerikt område, kunne det tatt livet av over hundre personer, og skadet enda flere, sier Janzon til Expressen.se.

Han mener det at ingen vinduer er knust i området rundt bombemannen tyder på at størstedelen av ladningen han bar på seg ikke har eksplodert.

– Dårlig sprengstoff

Kun en av rørbombene som mannen hadde på seg eksploderte. Per Arne Bakkeli mener det kan skyldes dårlig opplæring eller dårlig sprengstoff.

– Det er mye som tyder på at dette ikke gikk slik mannen hadde planlagt. Han har nok begått en stor feil, sier han.

– Hvis det er svartkrutt han har brukt inne i rørbombene må man være ganske nærme for å bli alvorlig skadet. Dersom sprengstoffet er kraftig nok vil det kunne detonere alle bombene samtidig, og slynge eventuelle prosjektiler ut i alle retninger. Det vil være meget skadelig og ta livet av mange, sier Bakkeli.

Politiet tror bomben på kroppen til mannen som sprengte seg i lufta i Stockholm detonerte for tidlig, og at bombemannen var på vei til en folkerik plass, ifølge Expressen.

LES: – Ung iraker som var aktiv på nettet

Skader i magen

Et øyenvitne som gikk i Drottninggatan da han hørte eksplosjonen, forteller til avisen DN.se at han var den første som kom til stedet der selvmordsbomberen lå død.

Han forteller at mannen var svært skadet i magen, men at hodet og resten av kroppen ikke var skadet.

Det var heller ikke var noen synlige skader på bygningene i nærheten.

Han forsøkte å gi førstehjelp til mannen som lå på ryggen.

– Jeg fjernet et palestinaskjerf fra mannens ansikt for å frigjøre luftveiene og prøvde hjerte- og lungeredning, men det var for sent, sier mannen.

Brannvesenet slukker en brennende bil i Stockholm

Brannvesenet slukker en brennende bil som eksploderte få minutter før bombemannen sprengte seg selv noen kvartaler bortenfor i Stockholm sentrum.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Avledningsmanøver

Bilen som eksploderte ti minutter før selvmordsbomberen sprengte seg selv i lufta, kan tyde på et forsøk på å lokke politi og redningsmannskaper bort fra stedet der den virkelige bomben skulle sprenges, skriver DN.se.

Samtidig advarer Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt folk mot å trekke forhastede slutninger etter eksplosjonene i Stockholm.

– Det vi vet, er at en bil har eksplodert, at en mann har omkommet, og at Säpo og TT har mottatt en e-post med trusler mot Sverige. Vi har ikke bekreftet om disse tingene henger sammen, sier Reinfeldt.

– Det så ut som om noe hadde eksplodert på magen til mannen. Han hadde ingen skader i ansiktet eller andre steder på kroppen, sier vitnet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt