Handler til jul like ved bombestedet i Stockholm

Mange folk var ute og handlet i Stockholms gater søndag. En av dem, Maj Förnlind, var tilbake på stedet hun handlet bare timer før det smalt.

Øyvind Bye Skille
Foto: NRK

Åstedene for begge eksplosjonene i går ettermiddag var langs den travle gågaten Drottninggatan midt i Stockholm sentrum.

Gaten er en aktiv handlegate, spesielt nå midt i julegavetida, og det var søndag godt med folk som hadde tatt turen for å kjøpe inn til jul.

En Clas Ohlsson-butikk like ved åstedet var omtrent den eneste stengte butikken i hele området. Ellers gikk søndagshandelen som normalt.

Likevel var det tydelig at noe hadde hendt i krysset mellom Drottninggatan og Bryggargatan. Det svenske politiet var til stede med flere biler og politifolk.

Vil skape trygghet

For det var akkurat i dette krysset at den mistenkte selvmordsbomberen skal ha sprengt seg i lufta. På asfalten i stikkgata kunne man se et bart felt akkurat der mannen hadde ligget for under et døgn siden.

Til NRK fortalte de utplasserte betjentene at de nå var der for publikum. Målet var å vise at de stilte opp for å skape trygghet etter en så alvorlig hendelsen som den som rystet Stockholm sentrum i går.

Se oversikt over eksplosjonene her

I tillegg til å passe på slo betjentene av en prat med nysgjerrige forbipasserende som lurte på hva som egentlig hendte og hvor.

Handlet like før det smalt

Maj Förnlind var en av de nysgjerrige.

– Jeg er ute og handler, og så gikk jeg forbi her og ville se hvor det hadde hendt. Jeg var jo i denne butikken i går, forteller den svenske damen til NRK.

Förnlind hadde selv vært ute og handlet noen timer før det smalt i går, og lurte veldig på hvor nært hun hadde vært den store eksplosjonen.

Redd er hun likevel ikke.

– Det kan jo hende når som helst, hvor som helst, sier Förnlind.

(Saken fortsetter under videoen)

Video - Jeg er ikke redd, men mer forsiktig

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Maj Förnlind handlet like ved bombestedet bare få timer før det smalt i går, men er ikke redd.

Justisminister maner til ro

Sveriges justisminister, Beatrice Ask, maner til ro når det svenske nyhetsbyrået TT spør henne om folk bør unngå å handle til jul nå.

Beatrice Ask, Sveriges justisminister

– Det er ingen indikasjoner på at det skal skje noe mer, sier Sveriges justisminister Beatrice Ask.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / Ap

– Selvfølgelig er folk opprørt og bekymret, men såvidt jeg vet er det ingen indikasjoner på at det skal skje noe mer, sier justisministeren.

Ask ønsker at saken etterforskes videre før noen drar noen konklusjoner.

– Men Sverige er en del av verden, og vi har vært forskånet fra lignende hendelser hittil. Derfor blir man bekymret over det som har hendt, påpeker justisministeren.

Politiet tror på sammenheng

På en pressekonferanse i Stockholm i formiddag sa politiet at de tror det er en sammenheng mellom de to eksplosjonene i den svenske hovedstaden i går kveld.

En av teoriene er at eieren av bilen og selvmordsbomberen er én og samme mann.

Nyhetsbyrået TT melder at trusselbrevet de mottok kun få minutter før eksplosjonen var undertegnet med samme navn som den bilen er registrert på.

Politiet ville på pressekonferansen ikke si noe om det er en sammenheng mellom e-posten og eksplosjonene, men sier at dette er ett av sporene de etterforsker.

Video - Når man blandet seg i andre lands anliggende blir man et mål

KLIKK FOR Å SE VIDEO: – Når man blandet seg i andre lands anliggende blir man et mål, sier en forbipasserende.

- I sjokk

Berit Rekaa

NRK-korrespondent Berit Rekaa.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

- Folk er i sjokk. De føler de har mistet enda en bit av sin uskyld. I gatene er det nå mer politi enn noen sinne grunnet den første selvmordsaksjonen i Skandinavia noen sinne, sier NRK-korrespondent Berit Rekaa til NRK.

Politiet tør ikke tro annet enn at det kan være så ille at dette er en del av noe større.

- De har ikke hevet det generelle trusselnivået, men sier det ikke er utelukket at det kan skje mer. De mener dette neppe er noe han har funnet på selv, derfor er det nå mye beredskap i Stockholm, fortsetter hun.

Burde sett tegnene

Det svenske politiet sier at de har muligens har mistet oversikten over mannen.

- Han hadde alle tegnene som burde fått det til å ringe flere bjeller. Han hadde blitt blitt mer og mer fanatisk religiøs, hadde bilder av Al qaidas flagg på sin Facebookprofil og siterte religiøse ting. Mange mener dette burde vært oppdaget både i Sverige og i Storbritannia hvor han også har oppholdt seg, sier Rekaa.

Hun mener det ikke er tvil om at lørdagens terrorhendelse vil føre til at muslimer i Sverige får det tøffere.

- Dette kommer til å bli veldig ødeleggende for store grupper muslimske menn, som kommer til å bli mistenkt for ting de ikke har gjort når de går i gatene, avslutter hun.

SISTE NYTT

Siste nytt