Hopp til innhold

Satt i baren og drakk øl før de begynte å drepe

De tungt væpnede mennene som slo til mot tre hoteller i turistbyen Grand-Bassam i Elfenbenskysten, satt på en strandbar og drakk øl før de gikk til angrep. Det første offeret var et barn.

Elfenbenskysten

18 mennesker ble drept i angrepet ved tre turisthoteller i Grand-Bassam søndag.

Foto: LUC GNAGO / Reuters

18 mennesker ble drept da seks væpnede menn skjøt mot turister ved tre hoteller i Grand-Bassam, et populært feriested for turister.

Al Qaida i det islamske Mahgreb (AQIM) hevder de står bak. Angrepet var det tredje på fire måneder i Vest-Afrika, men det første i Elfenbenskysten.

Avisen The Guardian har snakket med vitnet Christian Eddy, som jobber i strandbaren som gjerningsmennene slo seg ned i før terrorangrepet.

Han sier at fire av gjerningsmennene kom til strandbaren i bil. To av dem holdt seg utendørs, mens de to andre drakk øl i cirka en halvtime.

Deretter gikk de til angrep.

Henrettet barn

– De snakket ikke fransk. De snakket arabisk. Vi kommuniserte med dem på engelsk. Mennene som sto utenfor begynte å skyte og de to som satt inne ropte «Allahu Akbar» («Gud er størst») og veltet bordet, forteller han.

Eddy forteller at det første offeret var en gutt som måtte knele før han ble skutt.

Like etter forsøkte barpersonalet å advare en døv gutt som lekte i nærheten.

– Folk ropte: Kom hit! Men han visste ikke hva som skjedde og gikk mot vannet. De skjøt ham i vannet, sier Eddy.

Angrep Elfenbenskysten

En kvinne lette etter sin sønn ved stranden i Grand Bassam, dagen etter at bevæpnede menn gikk til angrep. Det er uklart om hun fant sønnen sin i live.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Overvåkingsbilder

Gjerningsmennene gikk opp til stranden igjen og fortsatte skytingen. Overvåkingsbilder fra Hotel Etoile du Sud, viser at to personer, en tysk kvinne og en libanesisk mann, blir skutt.

En mann, kledd ut som en servitør med rød vest over en hvit skjorte, går inn på hotellområdet med en rifle og skyter mot den tomme bare. Han forsvinner ut av bildet mot stedet den libanesiske mannen gjemte seg. Flere skudd blir deretter hørt, skriver The Guardian.

Bildene viser også panikken i hotellbaren da de første skuddene ble avfyrt. Personalet dukker og rømmer fra stedet sammen med gjester ved hotellet, blant dem foreldre som bærer barna sine.

Hotell-angrep i Elfenbenskysten

En mann hjelper en skadet gutt etter terrorangrepet på flere hoteller i Grand-Bassam.

Foto: SIA-KAMBOU / Afp

Flere nasjonaliteter

Politiet kom til stedet 15 minutter etter at skytingen startet, ifølge vitner. Det tok en halvtime før spesialstyrkene ankom. De reiste fra Elfenbenskysten største by, Abidjan.

Blant de drepte var det 15 sivile og tre personer i spesialstyrken. 33 mennesker ble såret og 26 får fortsatt behandling på sykehus. Angriperne ble alle drept av spesialstyrkene.

Ofrene var fra Elfenbenskysten, Burkina Faso, Kamerun, Frankrike, Tyskland og Mali.

Frankrikes president François Hollande sier at fire franske statsborgere ble drept i angrepet.

Frankrike var AQIMs egentlige mål, både som straff fordi landet tidligere hersket over landet og fordi Frankrike jakter på jihadister i Mali og andre steder, mener analytikere, skriver NTB.

Gran-Bassam

SISTE NYTT

Siste nytt