Hopp til innhold

Sarkozy siktet for ulovlig finansiering

Det er svært alvorlige anklager som henger over tidligere president Nicolas Sarkozy. Nå risikerer han å bli forhindret i å stille som presidentkandidat.

Siktet

NEKTER STRAFFSKYLD: Etter en lang dag hos dommerne, ble Sarkozy siktet for ulovlig finansiering av sin egen valgkamp.

Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

Den tidligere presidenten, som også er leder for det franske høyrepartiet «Les Republicains», ble innkalt til høring tirsdag morgen.

Der ble han utspurt i over 12 timer, før påtalemyndigheten siktet ham for ulovlig finansiering av sin egen valgkamp i 2012.

Saken har fått stor oppmerksomhet i Frankrike, der den bare blir kalt for «Bygmalion-saken», med henvisning til navnet på PR-byrået som ble brukt av Sarkozy i forbindelse med presidentvalget.

På vei fra avhør sist han var siktet for korrupsjon

PÅ VEI HJEM: Her kjører Sarkozy bort fra avhør, forrige gang han var siktet for korrupsjon.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS

Etterforskerne har avslørt at det under valgkampanjen ble utarbeidet et avansert kamuflerings-system for å dekke over de egentlige utgiftene. Gjennom falske fakturaer klarte de å skjule at de hadde brukt 18,5 millioner euro mer enn den lovlige kostnadsgrensen.

Dermed kostet Sarkozys kampanje i virkeligheten over 40 millioner euro, nesten det dobbelte av den lovlige grensen.

Omgivelsene innrømmer

Både revisoren for kampanjen, en direktør for kampanjen, og flere ansatte i selskapet Bygmalion har innrømmet svindelen. Sarkozy derimot, nekter for at han visste noe om at utgiftene eksploderte under sin egen valgkamp.

FRANCE-EU-PARLIAMENT

INNRØMMET ALT: Jerome Lavrilleux har lagt alle kortene på bordet og fortalt om de falske fakturaene.

Foto: FREDERICK FLORIN / Afp

Etterforskningen viser imidlertid at den tidligere presidenten insisterte på å få arrangert flere valgmøter i midten av mars 2012. Og direktøren for Sarkozys valgkampanje, William Lambert, har fortalt politiet at han hadde informert Sarkozy og vist ham et notat fra revisoren som understreket at utgiftene hadde kommet ut av kontroll og at de sto i fare for å overstige den lovlige kostnadsgrensen.

FRANCE-US-INTELLIGENCE-DIPLOMACY-FILES

DISKRÉ: Etter å ha blitt avlyttet er Sarkozy blitt forsiktig når han snakker i telefonen.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Konfrontert med dette, svarte Sarkozy at han ikke kunne huske noe av det.

Partiet betalte

Siden avsløringen av de falske fakturaene, har etterforskningen blitt utvidet. Dommerne undersøker nå regnskapet til Sarkozys eget parti, som i 2012 het UMP, men som siden har forandret navn til Les Republicains.

Det er særlig én post i partiets regnskap som vekker dommernes interesse: «President- utgiftene». Disse viste seg å være 13,5 millioner euro i 2012. Enda de ifølge valgkampanjens regnskap kun utgjorde 3 millioner euro.

Reiser, T-skjorter, møterom, brosjyrer og meningsmålinger er bare noen av kostnadene som etterforskerne mener er blitt kamuflert i partiets budsjett, istedenfor kampanjens, slik loven krever.

Jeg skal få ham opp

Nicolas Sarkozy

Mange saker

Dette er bare en av en rekke saker som involverer den tidligere presidenten. Han er blant annet allerede siktet for korrupsjon og brudd på taushetsplikten i en sak som involverer den tidligere franske advokaten Gilbert Azibert.

FRANCE-VOTE-REGIONALES-CENTRE-UDI-LR

PARTILEDER: Her taler Sarkozy under et partimøte i 2015

Foto: GUILLAUME SOUVANT / Afp

Sarkozy skal angivelig ha lovet Azibert en høy stilling mot informasjon i en sak som omhandlet ham selv. I en telefonsamtale mellom politikeren og hans egen advokat, som ble overvåket av etterforskerne, ba Sarkozy advokaten sin om å fortelle Azibert at han skulle ta personlig hånd om ønsket hans.

SISTE NYTT

Siste nytt