NRK Meny
Normal

Skuespiller saksøker Muhammed-filmskaper

Skuespiller Cindy Lee Garcia saksøker mannen bak filmen «Innocence of Muslims». Hun ber også retten gi Youtube ordre om å fjerne filmen fra nettsiden.

Cindy Lee Garcia

Cindy Lee Garcia sier hun har fått dødstrusler etter å ha medvirket i filmen.

Foto: EBU

Flere av skuespillerne i filmen har tatt avstand fra det endelige produktet. De har hevder at de ble forspeilet en helt annen film og at den som ligger ute på nett ble dubbet i etterkant.

De sier også at i det originale manuset het hovedpersonen George, en rolle som senere ble til Muhammed. Nettstedet Gawker har publisert manuset fra 2009. Filmen ble da kalt «Desert Warrior», som også var tittelen da filmopptakene startet sommeren 2011.

I manuset slakter hovedpersonen George alle som snakker stygt om ham, og finner til stadighet på nye religiøse lover.

Anklager om bedrageri

– Filmen skulle handle om livet slik det var for to tusen år siden. Det var ingenting der om Muhammed, sa Cindy Lee Garcia da protestene rundt filmen begynte og fire amerikanske diplomater ble drept i Syria. Siden har protestene spredt seg verden over, med angrep på amerikanske ambassader i flere land.

Nakoula Basseley Nakoula

Nakoula Basseley Nakoula bor i California. Her blir han kjørt til forhør hos politiet i forbindelse med den omstridte filmen.

Foto: BRET HARTMAN / Reuters

Cindy Lee Garcia anklager produsenten Nakoula Bassely Nakoula for krenkelse av hennes privatliv og bedrageri og krever at filmen fjernes fra Youtube.

Hun sier hun har fått dødstrusler og at hennes karriere og renommé er ødelagt etter at det ble kjent at hun hadde medvirket i filmen, som har utløst rasende protester i muslimske land.

Den 55 år gamle koptiske egypteren Nakoula, som har vært dømt for bedrageri, har innrømmet at han arbeidet med filmen. Han ble avhørt av politiet fredag før han gikk under jorda med sin familie.

Saksøker Google

Garcia saksøker også Google og Youtube for å ha lagt ut trailere av den amatørmessige filmen, som senere ble dubbet på arabisk.

To andre skuespillere som medvirket i filmen, har også fortalt at de ble lurt til å være med.

En av dem, Anna Gurji, sier at hun trodde filmen var om en komet som falt til jorda og stammer som sloss om den.

– Ett år senere ble filmen dubbet, uten skuespillernes tillatelse, replikkene ble drastisk endret og filmen ble forvandlet til en antiislamsk film, sier hun.

Både hun og andre ble innkalt etter at filmen var ferdig for å spille inn spesifikke ord som Muhammed, løsrevet fra all kontekst.

En annen, Lily Dionne, sier det var klart at Nakoula hadde regien og visste akkurat hvordan han vil ha filmen.

Egypt krever arrest

Påtalemyndigheten i Egypt har bedt om at sju egyptiske koptere i USA skal stilles for retten og stilles til ansvar for filmen. De blir beskyldt for å ha fornærmet islam og profeten Muhammed og for å oppildne til vold mellom folkegrupper.

Iølge egyptiske myndigheter har de sju vært involvert i enten produksjonen eller distribusjonen av filmen.

Interpol har svart at man der foreløpig ikke har registrert kravet fra Egypt, men understreker at deres charter forbyr dem å gripe inn i saker av politisk, militær, religiøs eller rasistisk karakter.

Anmeldt fransk satireblad

En ukjent gruppe som kaller seg «Syrisk forening for frihet» har anmeldt det franske bladet Charlie Hebdo. Bladet har trykket tegninger som fremstiller Muhammed naken.

Franske myndigheter har bestemt seg for å stenge ambassader og skoler i flere enn 20 land på fredag i frykt for uroligheter.

Den syriske organisasjonen mener Charlie Hebdo kaster bensin på bålet, melder nyhetsbyrået AFP.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt