Hopp til innhold

Russland stiller krav til Norge om Svalbard

Russland ber om konsultasjoner med Norge om det som landet ser på som begrensninger av russisk aktivitet på Svalbard.

Barentsburg

Barentsburg er i dag den eneste russiske bosetningen på Svalbard

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Det er i forbindelse med av det i år er 100 siden Svalbardtraktaten ble inngått at den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i en uttalelse henvender seg til sin norske kollega Ine Eriksen Søreide og ber om samtaler om det som skjer på øygruppen i nord.

Det var nettavisen Highnorthnews som først omtalte saken.

Saken er også lagt ut på Facebook-sidene til den russiske ambassaden i Norge.

Norge begrenser russisk aktivitet

I uttalelsen blir det lagt vekt på at Norge og Russland i lang tid har hatt et godt og konstruktivt samarbeid på øygruppen, også gjennom den kalde krigen.

Men utenriksminister Lavrov og russisk UD er bekymret over at Norge har innført begrensninger på den russiske helikoptertrafikken på Svalbard og at det er er opprettet naturvernsoner på land som legger hindringer i veien for næringsvirksomhet.

I uttalelsen blir det også trukket fram at fiskerivernsonen rundt Svalbard er ulovlig opprettet. Alt dette gjør at Russland nå har invitert Norge til samtaler om det som skjer på øygruppen i nord, som på russisk bare kalles for Spitsbergen.

– Vi forventer et positivt svar på denne henvendelsen, heter det til slutt i uttalelsen.

Søreide og Lavrov på pressekonferanse i Kirkenes, 26. oktober 2019.

Utenriksminister Sergej Lavrov henvder seg direkte til sin norske kollega Ine Eriksen Søreide for å diskutere situasjonen på Svalbard.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Norge vurderer svar

– Synspunktene som fremkommer i brevet blir jevnlig tatt opp av russisk side og er godt kjent for norske myndigheter. All virksomhet på Svalbard må skje innenfor rammene av norske lover og reguleringer, sier statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet.

Norske myndigheter har sagt at det er nødvendig med strenge reguleringer av næringsvirksomhet, blant annet helikopterflygning på Svalbard av hensyn til den sårbare naturen.

Den norske fiskerivernsonen rundt Svalbard, som ble innført i 1977, er internasjonalt omstridt. Likevel har de fleste land godtatt at Norge regulerer fisket i området.

SISTE NYTT

Siste nytt

En boligblokk i Linköping er totalskadet i nok en eksplosjon i Sverige, den andre på kort tid.

Ny eksplosjon i Sverige

Både eksplosjonen i Linköping og Stockholm kan kobles til et beryktet kriminelt nettverk som styres fra Tyrkia, ifølge svenske medier.