Midtøsten-ekspert: - Dette er en veldig farlig situasjon

Midtøsteneksperten Cecilie Hellestveit frykter i verste fall at krigen i Syria utvikler seg til en større regional konflikt.

Film fra russiske myndigheter som skal vise angrep i dag i Syria

Video: Russiske myndigheter har i dag bekreftet at de har utført bombeangrep i Syria, men de ønsker foreløpig ikke fortelle hvor i Syria de har bombet.

Cecilie Hellestveit

Cecilie Hellestveit fra ILPI mener man må være svært forsiktig med å stole på informasjon som kommer ut fra Syria.

Foto: ILPI

Det pågår nå en ordkrig mellom USA og Russland om hvem som egentlig ble rammet i de russiske bombeangrepene mot Syria i går. Russland sier at de har bombet flere IS-mål i Syria i natt og hevder at de har truffet blant annet et kommandosenter i Homs-regionen og et våpenlager i Idlib, ifølge nyhetsbyråene.

Det kommer også ubekreftede meldinger i dag om at Russland har bombet mål nord i landet.

Ifølge The New York Times og Wall Street Journal var det USA-støttede opprørere som ble angrepet av Russland og ikke IS, slik Russland hevder.

Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit som er seniorrådgiver ved ILPI (International Law and policy institute) er bekymret over utviklingen:

– Man skal være svært forsiktig med å stole på informasjon fra noen nå. Situasjonen er veldig krevende og til dels farlig.

Russlands rolle

Hun mener det er uklart hva som er Russlands hensikt med nærværet og maktbruken i Syria, men at inngripenen kan få stor betydning. For både Homs og områdene i nord som russerne skal ha bombet, er av stor strategisk betydning for Assad-regimet.

– Da blir spørsmålet om det først og fremst er for å sikre Assad-regimet et område av Syria som de kan leve videre i eller om det også er en tendens til at russerne angriper opprørere som er støttet av ikke bare amerikanerne, men også av Tyrkia og Saudi-Arabia. Da er vi plutselig i en veldig farlig situasjon og muligheten for at konflikten skal eskalere i regionen, blir mye større hvis det viser seg at det er tilfelle eller det er tolkningen av det som skjer.

Russland har bombet mål i Syria

Russiske myndigheter offentliggjorde i dag flere bilder som viser mål de har bombet.

Foto: HANDOUT / Reuters

Frykter regional konflikt

Hellestveit sier at IS vil tjene på rykter om at Russland har bombet amerikanskstøttede grupper i Syria:

– IS har en helt åpenbar interesse av å framstille det russiske nærværet som aggressivt.

Hun sier IS har to virkemidler for å få kontroll over nye områder: det ene er å spille på sekteriske motsetninger og det andre er å få til krig mellom andre aktører enn IS:

– Det er klart at det er noe IS ville se på med meget positivt blikk dersom russerne og eventuelt tyrkerne ville begynne å spisse albuene i Syria. Det ville være et slags drømmescenario for IS. Det er også grunnen til at det er verdt å ha is i magen og tenke at dette er en gjennomtenkt strategi for å slåss effektivt mot IS og ikke servere flere deler av Syria på et bord, sier Hellestveit.

Hun mener samtidig at IS vil tape på at USA, Russland og resten av verden samler seg i kampen mot terrorgruppa.

SISTE NYTT

Siste nytt