Normal

Russland har bombet mål i Syria

Russland har gjennomført sitt første luftangrep i Syria onsdag ettermiddag.

Bilde fra Homs

Dette bildet ble tatt onsdag og viser ødelagte og folketomme områder i byen Talbiseh i provinsen Homs. Russland startet onsdag sine første flyangrep i Syria – mot mål i nærliggende områder.

Foto: MAHMOUD TAHA / Afp/NTB Scanpix

Det var først en amerikansk tjenestemann som opplyste at Russland hadde begynt luftbombingen av mål i Syria onsdag ettermiddag, ifølge CNN.

– Angrepene ser ut til å ha blitt gjennomført i nærheten av Homs, ifølge den ikke navngitte tjenestemannen.

Kort tid senere bekreftet det russiske forsvarsdepartementet at landets kampfly har gjennomført sine første mål mot IS-opprørere i Syria, melder Reuters.

Varslet USA om angrepet

Ifølge den amerikanske tjenestemannen varslet Russland om angrepet på forhånd, men uten at USA fikk beskjed om hvor det ville skje.

Områdene som ble truffet, ser ikke ut til å være kontrollert av ekstremistgruppa
Den islamske staten (IS), ifølge kilden, som også oppgir at de amerikanske flyangrepene mot IS fortsetter som normalt.

Russlands bombing skjer bare timer etter at president Vladimir Putin fikk nasjonalforsamlingens støtte til at russiske militære styrker kan gjennomføre operasjoner i Syria.

Putin møter Obama i New York

Selv om Putin og Obama er dypt uenige om president Assads rolle i et framtidig Syria, mener eksperter at de to er i ferd med å nærme seg et samarbeid om hvordan IS kan bekjempes.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

Målet er å bekjempe IS og andre grupper

Vedtaket er gjort etter at Syrias president Bashar al-Assad har bedt Russland om hjelp, ifølge russiske myndigheter.

Målet er å bekjempe IS og andre opprørsgrupper. Assad bekrefter at han har bedt Putin om militær støtte.

Russland regnes som en av Assad-regimets nærmeste allierte, og for Russland er Syria et viktig land for å øve innflytelse i Midtøsten.

– Ikke bakkestyrker

Det russiske utenriksdepartementet melder at det vil informere landets partnere om operasjonene i Midtøsten onsdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.

Samtidig opplyser det russiske forsvarsdepartementet at det skal dele informasjon med USA om luftangrep i Syria via et senter i Bagdad.

Russiske myndigheter fastholder at vedtaket kun gjelder bruk av det russiske flyvåpenet, og at det ikke er snakk om regulære bakkestyrker.

Likevel tolkes vedtaket av enkelte som en bekreftelse på at Putin har planer om å sende russiske soldater til Syria for å hjelpe Assad i kampen mot IS.

Obama og Putin møttes under FN-møtet i New York

Putin møtte nylig USAs president Barack Obama i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York.

Foto: Andrew Harnik / Ap

Avansert utstyr

Senatoren og Kreml-rådgiveren Sergej Ivanov sier til russiske nyhetsbyråer at avgjørelsen er knyttet til Russlands nasjonale interesser.

Putin understreket på forhånd at vedtaket er i tråd med «anerkjente prinsipper og normer i folkeretten».

Russland har allerede sendt avansert militært utstyr til Syria, og nylig meldte den amerikanske regjeringen at den følger nøye med på Russlands militære oppbygging på en flybase i nærheten av havnebyen Latakia.

– Nærmer seg et samarbeid

Russland har svart med å si at russiske militæreksperter har vært i Syria i «mange år» for å hjelpe syrerne med russiskprodusert utstyr.

Flere medier har meldt at russiske kampfly allerede har vært på vingene og utført oppdrag i Syria.

Putin møtte nylig USAs president Barack Obama i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York.

Selv om de to er dypt uenige om Assads rolle i et framtidig Syria, mener eksperter at de to er i ferd med å nærme seg et samarbeid om hvordan IS kan bekjempes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt