Hopp til innhold

Russiske militærfly nær norsk luftrom

Nato rapporterer om uvanlig høy russisk militær aktivitet i luftrom nær Norge, Østersjøen og Svartehavet. – De har flydd lengre sør enn det som er vanlig, sier informasjonsoffiser i Forsvaret, Brynjar Stordal til NRK.

Russisk TU-95 bombefly

Russiske TU-95 bombefly har vært mye på vingene de siste dagene.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Nato beskriver den russiske aktiviteten i europeisk luftrom som uvanlig høy.

Ved 15-tiden onsdag fanget Natos radarsystemer opp signalene fra åtte russiske fly som fløy i formasjon over Nordsjøen. F16-fly fra det norske luftforsvaret gikk på vingene for å observere flyene.

Det ble slått fast at flyene var russiske og bestod av fire Tu-95 Bear H bombefly og fire II-78 lastefly, opplyser Nato i en pressemelding.

Flere fly enn vanlig

– De var ute på et treningstokt med de langtrekkende bombeflyene de har. Det er ganske vanlig at de er ute, men i dag gikk toktet lenger sør enn det vi normalt ser og det var flere fly enn vanlig, sier informasjonsoffiser Brynjar Stordal.

Flyene fløy fra russisk fastland over Nordsjøen i internasjonalt luftrom. Seks av flyene gjorde vendereis og returnerte til Russland, mens to bombefly fortsatt sørvestover langs norskekysten.

Stordal sier han ikke vil si noe om hva som kan være grunnen til at russiske styrker drar på slike tokt nå og understreker at flyene var i internasjonalt luftrom og at ingen grenser er krenket.

– De har full rett til å være i dette luftrommet og vi har bare vært ute og identifisert dem og sett den aktiviteten de driver med, sier han.

Britene sendte opp fly

Også Storbritannia sendte opp jagerfly da de russiske flyene fortsatte nedover Europa. De to bombeflyene nådde Portugal hvor også portugisiske jagerfly gikk på vingene. Deretter gjorde russerne vendereis og fløy nordover igjen vest for Storbritannia.

Ved 16-tiden var flyene fortsatt i lufta, men Natos observasjoner ga inntrykk av at de var på vei tilbake til Russland.

Ingen av flyene hadde levert inn flyplaner og svarte heller ikke på anrop fra sivile luftfartsmyndigheter.

Dette er ifølge Nato noe som kan utgjøre en potensiell fare for den sivile luftfarten, siden flygelederne ikke har den nødvendige kontrollen fra bakken.

Avskåret av tyrkerne

I ettermiddag ble fire russiske fly, to bombefly og to jagerfly, avskåret over Svartehavet av det tyrkiske luftforsvaret. En rekke russiske fly har også beveget seg over Østersjøen. Ifølge Nato skal sju fly har beveget seg i internasjonalt luftrom i dette området. Portugisiske jagerfly som patruljerte området ble sendt for å identifisere flyene, som så returnerte til russisk luftrom.

Også i går etermiddag fanget Nato-radarene opp sju russiske kampfly som beveget seg over det samme området. Etter å ha krenket finsk luftrom, grep tyske jagerfly inn for å avskjære russerne.

Russerne fortsatte deretter sørover mot Danmark og ble møtt av jagerfly fra både Danmark, samt ikke-Nato-landene Finland og Sverige.


SISTE NYTT

Siste nytt