Russisk UD med kampanje i sosiale medier for løslatelse av spionsiktet student

Sent torsdag kveld endret russisk UD profilbildet sitt på Twitter til et bilde av spionsiktede Maria Butina (29) med emneknaggen #FreeMariaButina.

MFA Russia

BER USA LØSLATE: Det russiske utenriksdepartementet ber USA løslate spionsiktede Maria Butina.

Foto: Skjermdump / Twitter

På Twitter har det russiske utenriksdepartementet også lagt ut en twitter-melding der det står #NewProfilePic, som på norsk betyr «nytt profilbilde», og #FreeMariaButina, som betyr «Slipp Maria Butina fri».

Også på Facebook har russisk UD endret profilbilde til et bilde av Butina, hvor de oppfordrer til hennes løslatelse.

Maria Butina

SPIONSIKTET: Maria Butina er mistenkt for å ha drevet en form for etterretningsvirksomhet gjennom å innynde seg hos ulike politiske organisasjoner.

Foto: Social Media / Reuters

Mandag kveld norsk tid, like etter den mye omtalte pressekonferansen med Donald Trump og Vladimir Putin i Helsingfors, at meldingen om arrestasjonen av Maria Butina ble offentliggjort.

Den 29 år gamle studenten ved American University i Washington DC er født og oppvokst i sibirske skoger. I løpet av tiden som student i den amerikanske hovedstaden har hun vært i kontakt med flere mektige politikere i det republikanske partiet, og aktiv i våpenorganisasjonen National Rifle Association, kjent som NRA.

Laster Twitter-innhold

– For å svekke inntrykket

Butina er mistenkt for å ha drevet en form for etterretningsvirksomhet gjennom å innynde seg hos ulike politiske organisasjoner.

Facebook

FACEBOOK: Russisk UD har iverksatt en slags internettkampanje, der de har byttet profilbilde både på Facebook og Twitter.

Foto: Skjermdump / Facebook

Hun er siktet for å ha forsøkt å påvirke amerikanske politikere gjennom NRA. Ifølge siktelsen har 29-åringen operert sin uregistrert agent for den russiske regjeringen, skriver AP.

Sammen med den Kreml-tilknyttede bankmannen Aleksandr Torsjin anklages Butina for å ha brukt tre år på å komme seg inn i amerikanske politiske organisasjoner for å påvirke politikere til å innta en mer vennlig holdning overfor Russland, skriver NTB.

Det russiske utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova sa onsdag at den åpenbare grunnen til å pågripe Butina, var å svekke det positive inntrykket etter toppmøtet mellom Putin og Trump i Helsingfors.

SISTE NYTT

Siste nytt