NRK Meny
Normal

Russisk diplomat: Putin reiser ikke til Minsk uten grunn

Russlands president Vladimir Putin kommer til å delta på toppmøtet om Ukraina-krisen i Minsk, bekrefter russiske myndigheter.

Vladimir Putin snakker under en pressekonferanse

Russlands president Vladimir Putin reiser senere i dag til Hviterusslands hovedstad Minsk.

Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

Det har lenge vært usikkert om Russlands sterke mann kom til å delta på toppmøtet om Ukraina eller ikke.

I formiddag kom bekreftelsen fra Kreml. Putin reiser. Det betyr at alle topplederne fra de fire landene Tyskland, Frankrike, Ukraina og Russland vil delta i møtet som har som mål å komme frem til en våpenhvile i Ukraina.

En rekke problemer

– En rekke problemer er fortsatt uløst, men det er svært sannsynlig at møtet gjennomføres som planlagt. Disse forhandlingene er siste sjanse, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius til radiostasjonen France Inter.

Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel sier de vil gjøre alt de kan for å få til enighet om en fredsplan.

De to lederne holdt en telefonsamtale før de satte seg på flyet mot Hviterusslands hovedstad, der de skal møte Putin og Ukrainas president Petro Porosjenko.

Merkel og Hollande håper møtet vil føre til en våpenhvile og bidra til en slutt på kampene mellom prorussiske opprørere og regjeringsstyrker øst i Ukraina.

Hektisk møtevirksomhet

Både i går og i natt har det vært hektisk møtevirksomhet for å forberede toppmøtet.

En russisk diplomat anslår at det er 70 prosent sannsynlighet for at toppmøtet fører fram til en avtale.

– Presidentene reiser ikke til Minsk uten grunn, sier diplomaten som ønsker å være anonym, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Men skeptikerne peker på at det også i september i fjor ble enighet om en våpenhvile og fredsplan, uten at det førte til noen stans i kampene.

Representanten for de prorussiske separatistene i Donetsk, Denis Pusjilin, sa til nyhetsbyrået AP seint i går kveld at det ennå ikke er enighet om noen avtale som kan underskrives i dag.

Putin har hele tiden sagt at det ikke blir noe toppmøte hvis det ikke kan munne ut i en avtale som sikrer de prorussiske separatistene omfattende selvstyret innenfor Ukrainas grenser.

Han snakket også i går kveld med USAs president Barack Obama på telefonen, og begge parter var ifølge en pressemelding fra den russiske presidentens kontor enig om at det er nødvendig å arbeide for «en politisk løsning på den interne konflikten i Ukraina».

Nå er alle partene på plass og det er dermed håp om en løsning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt