Hopp til innhold

Sanksjonene får rubelen til å stupe

Verdien på russiske rubler faller kraftig. Nå hever også Russlands sentralbank styringsrenten til 20 prosent. – Dette viser hvordan markedene vurderer det som Putin har drevet med og driver med i Ukraina, sier sjeføkonom.

bndOt005WFY

I KØ: Russere sto i kø for å ta ut penger fra minibankene i går. Her utenfor Alfa Bank i Moskva.

Foto: Victor Berzkin / AP

Verdien på rubelen falt med nesten 30 prosent, målt mot amerikansk dollar, da markedene åpnet i dag. Det er den første handelsdagen etter at Vesten kunngjorde sine økonomiske sanksjoner mot Russland.

Verdien falt til 119 rubler per dollar, en nedgang på 28,77 prosent fra nivået på 83,64 rubler per dollar fredag, i følge The Guardian.

Sjeføkonom i SpareBank1 Markets, Harald Magnus Andreassen, følger med på det som skjer:

– Rubelen faller fordi den russiske sentralbanken i går ble fratatt kontrollen over sine internasjonale reserver i stor grad. Det betyr at de ikke har tilgang til dollar og euro for å kunne å støtte sin egen valuta. Dette ser jo aktørene på valutamarkedet, sier Andreassen.

Han legger til at rubelen henger tett sammen med oljeprisen.

– I forhold til oljeprisen, så er rubelen nesten halvert. Dette viser hvordan markedene vurderer det som Putin har drevet med og driver med i Ukraina, sier Andreassen.

Harald Magnus Andreassen i Swedbank i Oslo.

Sjeføkonom i SpareBank1 Markets, Harald Magnus Andreassen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Norge slutter seg til

Nå hever Den russiske sentralbanken sin styringsrente til 20 % fra 9,5 % for å motvirke at rubelen faller ytterligere i verdi og for å demme opp mot høyere inflasjon, i følge Reuters.

Samtidig steg prisen på amerikansk lettolje 5,07 prosent til 96,23 dollar fatet i morgenhandelen mandag, mens prisen på nordsjøolje steg 4,30 prosent til 102,14 dollar fatet.

I går sa statsminister Jonas Gahr Støre at Norge fryser de 27 milliarder kronene i investeringer som oljefondet har i Russland. Regjeringen har også gitt klarsignal til at fondet skal selge seg helt ut av Russland, over tid, slik at man vet hvem som kjøper aksjene.

EU, Storbritannia og Norge har utestengt flere russiske banker fra det internasjonale betalingssystemet SWIFT og frosset alle verdiene den Russiske sentralbanken har i EU.

W1JUv2trCy4

SIKRER SEG KONTANTER: Allerede på torsdag gikk russerne til minibanker for å ta ut penger, som her i St. Petersburg. Det var dagen Russland angrep Ukraina. I følge Russlands sentralbank tok russerne ut 111 milliarder rubler i kontanter bare på torsdag. Det er 14 milliarder kroner i kontanter.

Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Russere tar ut penger

I Moskva begynte folk å ta ut penger fra minibankene for å sikre seg kontanter før straffetiltakene for alvor slår inn, melder NTB.

Den russiske sentralbanken ber folk om å unngå å tømme kontoene sine.

Ifølge Russlands sentralbank tok russerne bare torsdag ut 111 milliarder rubler eller nær 14 milliarder kroner i kontanter.

Verken Visa eller MasterCard blir nå akseptert for dem som har internasjonale bankkontoer.

Folk i Russland blir også rammet fordi rubelen faller i verdi:

– Det ene er at alt som skal kjøpes fra utlandet blir mye dyrere enn tidligere. Og det betyr at det blir høy inflasjon i Russland. Det andre er at sentralbanken har prøvd å svare med renten. Den ble satt opp med over 10 prosentpoeng til 20 prosent i dag tidlig - i et forsøk på å forsvare valutaen fra å falle fullstendig ned i kjelleren, sier Harald Magnus Andreassen til NRK.

ChglxLNhJLM

MIDLER FROSSET: Den russiske sentralbanken satte opp styringsrenten fra 9.5 prosent til 20 prosent i dag. I går frøs EU alle midler sentralbanken har i den Europeiske Unionen, som en sterk reaksjon på Russlands angrep på Ukraina.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt

Palestinas nye ambassadør: – Intet menneske kan akseptere det

Sterke videoer som viser brente og ødelagte kropper i Rafah deles i sosiale medier. Palestinas nye ambassadør etterspør sanksjoner mot Israel.