NRK Meny
Normal

Elendig valg, men full kontroll

Statsminister Putins parti Forente Russland har gjort et elendig valg og mister nesten 80 seter i nasjonalforsamlingen. Samtidig vil Forente Russland fortsatt være landets regjerende og dominerende parti.

Demonstranter i Moskva

Du er blitt lurt, sto det på banneret til demonstrantene i Moskva i natt.

Foto: ANDREY SMIRNOV / Afp

Det gikk enda litt dårligere enn meningsmålingene hadde antydet: Da 96 prosent av alle stemmene var telt mandag morgen, hadde Forente Russland fått 238 av de 450 plassene i Dumaen.

Utestengt fra mediene

Putins parti, det eneste partiet som før valget har fått presentert seg tungt og bredt i russisk offentlighet – ikke minst i radio og fjernsyn – endte med 49,5 prosent av stemmene. Det innebærer et flertall på 13 seter i Dumaen.

Men det betyr også at partiet mistet 77 av de 315 plassene de har hatt siden 2007, og dermed det komfortable to tredels flertallet som ga full kontroll selv over grunnloven.

Video Steinfeld om Russland-valget

Steinfeld om Russland-valget

I tillegg er de to neste partiene på lista støttepartier for Forente Russland – det er derfor de har fått lov til å stille til valg. Kommunistpartiet får 92 av setene, det er en framgang på nesten 8 prosentpoeng. Et rettferdig Russland ligger an til å få 64.

LES OGSÅ: Putins parti under 50 prosent

LES OGSÅ: Ingen over, ingen ved siden

Vladimir Zjirinovskijs ultranasjonalister får 56 seter. Det liberale Jabloko-partiet, som ble kastet ut av Dumaen ved forrige valg, fikk bare 3,3 prosent, og kom ikke over den høye terskelen på 7 prosent som Putin har fått vedtatt for å komme inn i Dumaen.

Resultatet anses som et prestisjenederlag for Russlands sterke mann, til tross for den komfortable kontrollen regjeringspartiet beholder i nasjonalforsamlingen. Men det vil neppe hindre Putin å ta seg tilbake til presidentkontoret i Kreml som planlagt i mars neste år.

LES OGSÅ: Kan ha makta lenger enn Stalin

LES OGSÅ: - Skitne triks under russisk valg

Demonstranter arrestert

Med slagord som "Du har blitt lurt" og påstander om valgfusk demonstrerte en rekke mennesker i gatene i natt. Rundt 200 mennesker som protesterte mot valgfusk og Putins styre, ble arrestert i St Petersburg og i Moskva i løpet av natten.

Den uavhengige observatørgruppen Golos sier den har mottatt 5300 klager på brudd på valgloven. Den forteller om velgere som er busset fra valglokale til valglokale, opposisjonelle nettsider som er stengt av myndighetene og valgobservatører som er jaget vekk.

Både nettsidene til Moskva Ekko, avisen Kommersant og magasinet Nye Tider – alle i opposisjon til Putin og Medvedev – var stengt hele valgdagen.

Valgdeltakelsen kom så vidt over 60 prosent, ifølge landets valgkomité.

LES OGSÅ: Valgobservatører blir angrepet

KOMMENTAR: Putin, Russland og Vesten

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt