Hopp til innhold

Rømte til Norge: – De forsøkte å brekke fingrene mine og kvalte meg

Anton Amosov sier han ble torturert etter regimekritisk tale. Fra asyl i Norge, mener han Aleksej Navalnyj kan velte Putin – om han overlever i fengsel.

Anton Amosov på anti korrupsjons-demonstrasjon i Jakutsk sommeren 2017.

Anton Amosov på anti korrupsjons-demonstrasjon i Jakutsk sommeren 2017.

Foto: Privat

– Aleksej Navalnyj er den modigste mannen jeg vet om, sier Anton Amosov til NRK.

Han følger situasjonen til den russiske opposisjonslederen fra leiligheten sin i Stjørdal. På en skjerm ruller bilder fra demonstrasjoner i hjembyen, Jakutsk.

– Det har vært protester i over 100 byer. Det har aldri vært sånn før, sier han.

– Ta til gatene

Demonstrasjonene kommer i kjølvannet av arrestasjonen av opposisjonsleder Aleksej Navalnyj.

Han ble forgiftet i fjor sommer. Mye tyder på at russiske sikkerhetsmyndigheter stod bak, selv om president Putin benekter dette.

Navalnyj ble fløyet til Berlin for behandling og overlevde. Til manges store overraskelse, valgte han å dra tilbake til Russland i midten av januar. Han ble arrestert på flyplassen.

Russia Navalny

Aleksej Navalnyj må sone tre og et halvt år i fengsel etter at han brøt meldeplikten for en bedrageridom fra 2014. Han ble behandlet for forgiftning i Berlin da han skulle ha meldt seg.

Foto: AP

– Jeg oppfordrer dere: Ikke vær stille, slå tilbake, ta til gatene. Ingen andre vil beskytte oss. Det er så mange av oss. Hvis vi vil noe, så får vi det til, sa Navalny i en video fra fengselet.

Mange tusen ble arrestert i demonstrasjonene som fulgte.

Russia Explaining the Crackdown

En mann blir arrestert etter demonstrasjoner i Moskva, 31. januar.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

– Jeg ble torturert i Russland

32-år gamle Anton Amosov har selv deltatt i demonstrasjoner inspirert av Navalnyj.

Etter å ha holdt tale om korrupsjon, sier han at han ble tatt av de russiske sikkerhetsmyndighetene – FSB.

– Jeg ble kidnappet av FSB og torturert. De truet med å banke meg med elektrosjokkvåpen, forsøkte å brekke fingrene mine og kvalte meg, forteller han.

Han ble løslatt, fikk sparken fra jobben på universitetet i hjembyen og rømte til Norge. I fjor høst fikk han politisk asyl her. Nå mener han at situasjonen for Navalnyj er så alvorlig, at livet hans avhenger av verdens press på Russland.

Tror du at Navalnyj kan velte Putin?

– Ja, jeg tror det. Han er den russiske Nelson Mandela, han kan velte Putin hvis han overlever i fengsel.

Et nærmere blikk på russlands opposisjonsleder Aleksej Navalnyj.

Forgiftet, fengslet og forbannet på Putin. Dette er Aleksej Navalnyj.

Kontroversiell figur

Navalnyj er en kontroversiell og av mange mislikt figur i Russisk politikk. Dem som er opptatt av ro og stabilitet liker ikke måten hans å aksjonere på.

Han har også fått kritikk fordi han tidligere har gitt uttrykk for fremmedfientlige og sterkt nasjonalistiske holdninger.

Anton Amosov har likevel støttet ham i ti år og han mener det er viktig at verden nå viser støtte til opposisjonslederen.

– Han er en stor politisk figur, ikke bare i Russland, men i verden. Han risikerer livet og friheten sin i forsøke på å frigjøre Russland og vise folk sannheten om hva som skjer i diktaturet.

Geir Flikke

Professor Geir Flikke mener Navalnyj har blitt et politisk fenomen.

Foto: Irina Tjelle / NRK

Forfatter og professor ved Universitetet i Oslo, Geir Flikke, mener Navalnyj har beveget seg bort fra en sterk etnisk basert nasjonalisme.

– Navalnyj er en rastløs sjel, en rastløs politiker og selv om han har vært innom denne bevegelsen, har han utviklet seg til å være noe mer av en tradisjonell borgerrettighetsforkjemper, sier han.

Flikke har skrevet boken «Russiske rebeller» om den nye russiske opposisjonsbevegelsen, han mener det Navalnyj nå gjør er å kjøre en stresstest på det russiske regimet.

– Det vi ser nå, demonstrasjonene i storbyene er definitivt en stresstest som viser systemets verste side og som på en måte blottstiller dette for hele verden. Navalnyjs folk har klart å skape en situasjon som setter et ganske skarpt søkelys på måten det styres på i Russland.

Hvem er mannen som utfordrer Putin og makten i Russland ?
Han overlevde forsøk på forgiftning, men er Navalnyj sterk nok til å seire over presidenten som aldri tar hans navn i sin munn?

Hvem er mannen som utfordrer Putin og makten i Russland? Han overlevde forsøk på forgiftning, men er Navalnyj sterk nok til å seire over presidenten som aldri tar hans navn i sin munn?

SISTE NYTT

Siste nytt