Hopp til innhold

«Århundrets rettssak» splitter USA

Rettssaken mot mannen som skjøt og drepte 17 år gamle Trayvon Martin ble innledet mandag, men det kan ta opptil to uker bare å plukke ut juryen.

George Zimmerman

George Zimmerman på vei inn i rettslokalet i Seminole County i Florida tirsdag. Zimmerman risikerer livstid i fengsel dersom han blir kjent skyldig i drapet på Trayvon Martin.

Foto: POOL / Reuters

Det er over 15 måneder siden drapet som har splittet og opprørt den amerikanske befolkningen.

Trayvon Martin

Trayvon Martin ble drept med ett skudd i brystet.

Foto: Ap

Trayvon Martin var på vei hjem fra nærbutikken i Sanford i delstaten Florida i februar i fjor da han ble skutt og drept av den frivillige vaktmannen George Zimmerman, som patruljerte nabolaget.

Zimmerman hevder han skjøt i selvforsvar, men 17-åringen var ubevæpnet. Det har ført til en rekke beskyldninger om rasisme, noe som også preger rettssaken som nå er i gang i Seminole County i Florida.

Påtalemyndigheten og forsvarerne har rett til å foreta detaljerte utspørringer av potensielle jurymedlemmer for å finne ut om de har noen forutinntatte meninger før hovedforhandlingene kan starte.

Med en liste på over hundre potensielle jurymedlemmer har advokatene bare kommet gjennom 14 av dem. Fire da rettssaken startet mandag, og ti dagen etter. Det irriterer Benjamin Crump, som er Martin-familiens bistandsadvokat.

– Dette går veldig tregt. Det er ikke normalt. I en vanlig rettssak plukker man ut juryen i løpet av en eller to dager, sier Crump til Reuters.

Les: Drapssiktede George Zimmerman erklærer seg ikke skyldig

Foreldrene til Trayvon Martin hilser på bistandsadvokat Benjamin Crump

Bistandsadvokat Benjamin Crump hilser på Trayvon Martins foreldre, Tracy Martin og Sybrina Fulton.

Foto: POOL / Reuters

Skal grilles i to omganger

I Florida trenger retten bare seks jurymedlemmer og fire varamedlemmer, men kandidatene skal gjennom to runder med spørsmål der de blir spurt om sine meninger om politiet, skytevåpen, rase og borgervern.

Dommer har i flere tilfeller blitt opphevet fordi advokatene ikke fikk stille mange nok spørsmål for å skille ut dem som har for sterke meninger på forhånd.

Tirsdag fortalte en av kandidatene at han hadde Fox som sin primære nyhetskilde, men at han var den eneste i sin familie og vennekrets som ikke hadde noen formening om skyldspørsmålet.

En kvinnelig jurykandidat fortalte at hun kjøpte aviser, men at hun puttet dem i papegøyeburet sitt uten å lese dem.

Hovedforsvarer Mark O'Mara avviser Crumps klage på den trege fremgangen.

– Dette er en sak hvor vi må snakke med kandidatene om alle inntrykk de har hatt. Man kan ikke bare spørre om hva de husker, vi må pirke litt i dem, sier han til Reuters.

Les: Frykter rasespørsmålet kan blusse opp igjen og splitte USA
Les: Trayvons mor om drapet på sønnen: –Tror det var en ulykke

Demonstrasjon før Trayon Martin-rettssaken

Demonstranter utenfor rettslokalet i Florida mandag.

Foto: GERARDO MORA / Afp

Kan få livstid

Zimmerman er tiltalt for forsettlig drap, og kan bli dømt til livstid i fengsel dersom han blir funnet skyldig.

Kors for Trayvon Martin

Kors for Trayvon Martin i Sanford, Florida.

Foto: Jon Gelius / NRK

Saken har utløst en rekke protester, og førte til en nasjonal debatt om rasisme, våpen og likhet for loven. En av grunnene er at politiet først skal ha nektet å arrestere Zimmerman fordi han handlet i henhold til Floridas lov om selvforsvar.

Washington Post har hentet frem uttrykket «Trial of the Century», et uttrykk som også ble brukt om rettssaken mot O.J. Simpson.

Juryen vil få streng beskjed om å bare vurdere bevisene, men det er nærmest umulig å komme utenom rasismeanklagene, skriver Newsday.

Det er ventet at påtalemyndigheten vil forsøke å bevise at Zimmerman fulgte etter Martin og skjøt ham, og at Martins hudfarge var en del av motivet.

De hevder også at forsvarerne har forsøkt å begå karakterdrap, og påpeker at Martin ikke får svare for seg i retten.

Rettssaken skal i utgangspunktet vare i seks uker.

Les også: – Trayvon ble drept fordi han var en svart tenåring i et hvitt nabolag

SISTE NYTT

Siste nytt