Hopp til innhold

Bare én våget å angripe Trump

Nikki Haley fikk merke at hun har overtatt favorittstemplet i nattens republikanske debatt, og ble angrepet ustanselig. Men Haley våget ikke selv å angripe Donald Trump.

Chris Christie forsvarer Nikki Haley

Chris Christie tar Nikki Haley i forsvar etter at hun ble utskjelt av Vivek Ramaswamy under den fjerde republikanske presidentdebatten. Hun sa at det ikke var verdt å bruke tid på å svare Ramaswamy.

Foto: AP

Nikki Haley ligger langt bak Trump på meningsmålingene. Men hun er blitt hans klareste utfordrer når det bare er seks uker igjen til nominasjonsvalgene i USA starter.

I nattens fjerde debatt, der Trump igjen unnlot å møte opp, fikk Haley gjennomgå.

Nikki Haley

Nikki Haley fikk kritikk for å være tett på næringslivets interesser. Hun svarte at motstanderne bare er misunnelige fordi hun får oppmerksomhet fra økonomiske bidragsytere.

Foto: AFP

To av utfordrerne hennes, Ron DeSantis og Vivek Ramaswamy, beskyldte henne for å være i lomma på store selskaper.

Ramaswamy hevdet at hun ikke kan plassere flere land på kartet slik hans treåring kan.

Men da kom fjerdemann i debatten Chris Christie Haley til unnsetning.

Chris Christie, Nikki Haley, Ron DeSantis og Vivek Ramaswamy på debattscenen for fjerde gang

Chris Christie, Nikki Haley, Ron DeSantis og Vivek Ramaswamy møtes til debatt for fjerde gang.

Foto: AFP

– Vi kan være uenige i mange saker, men hun er en smart, intellektuell kvinne, sa Christie, som flere ganger forsvarte Haley.

Christie og Haley slåss om mange av de samme velgerne, og ses på som mer tradisjonelle republikanere enn MAGA-bevegelsen Trump har bygd opp.

Vivek Ramaswamy

Vivek Ramaswamy dro opp et ark for å visualisere hva han mener om Nikki Haleys koblinger til næringslivet.

Foto: Reuters

Christie sa etter debatten at han håper Haley ikke blir president, men at han mener det er riktig at han forsvarer henne.

Trump som Voldemort

Christie var også, som i tidligere debatter, den eneste som virkelig våget å angripe Donald Trump.

Han sier han deltar i nominasjonskampen fordi det er hans jobb å gjøre nettopp det.

Chris Christie

Chris Christie sier at Donald Trumps oppførsel er uakseptabel. Trumps tidligere allierte hevder den tidligere presidenten ikke bryr seg om annet enn seg selv.

Foto: Reuters

Den tidligere guvernøren i New Jersey kalte Trump en diktator og en bølle, og mente motkandidatene er livredde den tidligere presidenten.

– Den femte fyren, som ikke våger å møte opp, ligger langt foran oss fire på målingene. De tre andre her konkurrerer liksom med Voldemort. Ham de ikke våger å nevne med navn, sa Christie.

Voldemort er den onde i Harry Potter-bøkene.

Donald Trump

Donald Trump har ikke tapt oppslutning på å styre unna de republikanske TV-debattene.

Foto: AP

Ron DeSantis valgte bare å beskrive Trump som for gammel da han ble spurt om å ta avstand fra ham.

Det er ingen jobb for dem som er over 80. Vi trenger noen yngre, sa DeSantis.

Nikki Haley unngikk også å kritisere Trump i for harde ordelag. Trolig i frykt for å skremme bort de mange velgerne som liker ham.

Skilt henges opp i forkant av republikanerdebatt på universitetet i Tuscaloosa

Fløyer i det republikanske partiet prøver å bygge et alternativ til Donald Trump. Den fjerde TV-overførte debatten ble holdt på Universitetet i Tuscaloosa.

Foto: AFP

Hun har kritisert Trump tydeligere i tidligere debatter, men sa i natt at hun ikke stod for kaos eller hevn.

Diktator-Donald

Donald Trump har meldt seg helt ut av debattene. Vanligvis er disse en sentral del av den demokratiske prosessen med å velge presidentkandidater i USA.

I stedet stiller Trump i egne TV-intervjuer, som tirsdag hos Sean Hannity i Fox News

Der sa Trump at han ikke ville misbruke makt, eller være diktator om han blir president igjen, «bortsett fra på dag 1 i Det hvite hus.»

En 900 sider lang plan, kalt «Prosjekt 2025», får mye oppmerksomhet i amerikanske medier. Den er utarbeidet av tankesmier på høyresida, med The Heritage Foundation i spissen.

Planen beskriver i detalj hvordan en mulig ny Trump-administrasjon kan fjerne byråkrater og erstatte dem med lojale tilhengere.

Dokumentet inneholder også forslag til presidentordre som for eksempel setter inn militæret mot USAs egne borgere, om det skulle være behov for å stanse demonstrasjoner.

Biden advarer

President Joe Bidens valgkampanje har tatt fatt i Trumps diktator-uttalelse og sagt at velgerne bør tro på det Trump sier.

President Biden sa under en pengeinnsamling i Boston denne uka at han kanskje ikke ville ha stilt i 2024, hadde det ikke vært for Trump.

Joe Biden tar seg til panna

USAs president Joe Biden fortalte pengegivere at han ikke er sikker på om han hadde forsøkt å bli gjenvalgt hvis det ikke var for at den sannsynlige motstanderen er Donald Trump. Senere på kvelden gjorde han det klart at han stiller til gjenvalg uansett.

Foto: AP

Biden anklager Trump for å ville knuse demokratiet.

Trump har sagt at han vil bruke Justisdepartementet til å etterforske Biden, og andre politiske motstandere, som et svar på rettsprosessene han selv er oppe i.

Biden er imidlertid svekket, og har lavere oppslutning etter at krigen i Israel startet.

Flere meningsmålinger den siste måneden viser at Trump ville ha vunnet over Biden om det var valg i dag.

De viser også at Nikki Haley og Ron DeSantis ligger bedre an enn Biden.

Sideshow

De fire republikanske utfordrerne har til sammen mindre støtte enn Trump, viser gjennomsnittet av målinger hos RealClearPolitics.

Ron DeSantis sier at 2024 er året republikanerne har mulighet til å velge en kandidat som kan sitte i to perioder som president.

Florida-guvernør Ron DeSantis

Ron DeSantis er lei av målinger og mener tallene tar feil gang på gang. Han trekker fram mellomvalget i 2022 da det var ventet en rød valgbølge, som aldri kom.

Foto: Reuters

DeSantis ligger fortsatt på andreplass i flere delstater, men har ikke klart å få det gjennombruddet mot Trump mange hadde spådd.

Haley får støtte

Nikki Haley har fått vind i seilene. Mektige pengegivere, som Koch-brødrene, har stilt seg bak henne.

Deres konservative politiske nettverk, Americans for Prosperity, lover å mobilisere og betale for annonser slik at hun slår Donald Trump i primærvalgene.

Men i Kongressen har Haley foreløpig bare en folkevalgt i ryggen, mens nærmere 100 har stilt seg bak Trumps kandidatur.

Trump vil ikke ha flere debatter

Tidligere president Donald Trump har holdt seg borte fra alle de republikanske presidentdebattene. Han har uttrykt at det er bortkastet tid.

Mens rivalene stod på debattscenen i sørstatsbyen Tuscaloosa i Alabama, deltok Trump på en pengeinnsamling i Florida.

Trump mener det republikanske partiets nasjonale komité (RNC), som samler inn penger og koordinerer valgkampanjer, bør slette sluttstrek for debattene.

Tidligere president Donald Trump har signert et magasin under valgkampstopp i Iowa

Donald Trump signerer magasiner og hodeplagg under valgkampmøter. Dette bildet ble tatt 18. november i Fort Dodge, Iowa.

Foto: AFP

RNC bør heller konsentrere seg om å slå president Joe Biden, sier Trump.

Onsdagens debatt er den siste planlagte presidentdebatten før velgerne i Iowa starter nominasjonskampen 15. januar.

SISTE NYTT

Siste nytt