NRK Meny
Normal

Rasende islendinger avbrøt debatt

Hundrevis av demonstranter stormet en direktesendt TV-debatt på Island nyttårsaften. Sendingen måtte avbrytes.

De siste månedene har det vært ukentlige demonstrasjoner på Island. Demonstrantene har gjentatte ganger krevd at det utlyses nyvalg, og at statsminister Geir Haarde går av som følge av den økonomiske krisen på øya.

Arbeidsledigheten på Island steg fra 3,3 prosent i november til 5,4 prosent i desmber, ifølge landets arbeidsdirektorat.

Alt om finanskrisen på Island

Stormet hotell

Nyttårsaften var det dukket for det årlige direktesendte programmet Kryddsild, der partilederne diskuterer året som har gått.

Rundt 300 demonstranter hadde møtt opp i forkant utenfor Hotel Borg i Reykjavik sentrum, der debattprogrammet sendes fra.

Demonstrantene kastet egg og tente nødbluss utenfor hotellet, og framsatte nye krav om regjeringsskifte.

Det to timer lange programmet hadde kommet omtrent halvveis da sendingen ble avbrutt.

Om lag 200 av demonstrantene hadde da klart å tvinge seg inn på hotellet.

- Demonstrantene vandaliserte utstyret vårt og angrep den tekniske staben vår, og derfor så jeg ikke noe annet alternativ enn å avlyse programmet, forteller produsent Sigmundur Ernir Runarsson til AFP.

Politimann fikk murstein i hodet

Politiet tok i bruk tåregass for å tvinge demonstrantene tilbake ut på gaten.

Statsminister Geir Haarde, som lenge har vært under sterkt press på grunn av finanskrisen, ankom debatten sent, og kom seg aldri inn i hotellet, melder Morgunbladids nettutgave.

En politimann skal ha blitt tatt til sykehus etter å ha fått en murstein i hodet, mens mellom 10 og 15 mennesker fikk medisinsk hjelp på stedet etter å ha blitt utsatt for tåregass.

Tre demonstranter ble arrestert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt