Hopp til innhold

Rapporterte fra militærkupp for NRK - nå må han leve i skjul

Han sto midt i demonstrasjonene mot kuppet i Myanmar og rapporterte for NRK. Nå har Ye Wint Thu gått i skjul, og frykter militæret er ute etter ham.

Ye Wint Thu

REPORTER I FARE: Ye Wint Thu har gått i dekning etter å ha rapportert fra militærkuppet i Myanmar.

Foto: PRIVAT

OSLO/MYANMAR: Han tør ikke snakke på en vanlig mobiltelefon lenger, og han tør ikke bruke sosiale medier. Men via en kryptert meldingstjeneste får NRK kontakt med videojournalisten Ye Wint Thu på hemmelig sted i Myanmar.

– Jeg kan ikke si hvor jeg er nå, men jeg har funnet et trygt sted utenfor Yangon. Men selvsagt er jeg i fare, sier den erfarne reporteren med en liten latter.

På jobb for Urix

I februar dro han med videokamera ut i gatene for NRK Urix, for å møte folk som demonstrerte mot at militæret igjen har tatt makta i Myanmar.

Urix om Myanmar

– Hva vil dere, spurte han de unge demonstrantene.

– Vi vil ha demokratiet vårt tilbake. Vi vil at militæret skal løslate de valgte lederne våre, svarte de ham.

Siden den gang har det blitt mye farligere å være både journalist og demonstrant i Burma.

Arrestert og drept

Rundt 40 journalister er arrestert av militæret etter kuppet natt til 1. februar.

Ifølge en organisasjon som jobber for politiske fanger er minst 275 mennesker drept i uro og demonstrasjoner i Myanmar, men de frykter at tallet kan være mye høyere. Nesten 3.000 mennesker er arrestert.

En talsmann for militærjuntaen sier tallet på drepte er 164, og at det er snakk om voldelige terrorister.

9FSXplYDIKE

LYS OG KNYTTEDE NEVER: Slik så Yangon ut lørdag kveld for to uker siden. Denne helga er det varslet nye demonstrasjoner.

Foto: AP

Pekt ut av militæret

– Militæret holdt en pressekonferanse der de viste en av reportasjene mine på storskjerm. De sa at «her har vi en journalist som ønsker å skape problemer mellom folket og militærrådet», forteller Ye Wint Thu.

Til vanlig er han produsent og programleder for Democratic Voice of Burma, som lager både radio- og TV-sendinger.

Men nå er kanalen fratatt lisensen sin i Myanmar og forbudt av militæret. Og to av kollegene hans er allerede kastet i fengsel.

Kollega ropte om hjelp

– Det finnes en mobilvideo fra da kollegaen min ble arrestert. Fortsatt kan jeg høre ropene hans om hjelp, forteller Ye Wint Thu.

Politiet fortsatte å skyte mot journalisten, selv om han ropte at han ville la seg arrestere. Imens slo naboene på alt de hadde av kopper og kar.

Den formen for bråk har blitt en vanlig måte å vise motstand mot militæret på i Myanmar etter kuppet for halvannen måned siden.

Kan ikke gjøre noe

Men Ye Wint Thu har gått under jorden, og kan ikke lenger rapportere om hva som skjer.

– Det er ingenting vi kan gjøre, og advokatene våre kan heller ikke gjøre noen ting, sier han.

Lever i skjul

LEVER I SKJUL: Ye Wint Thu tør ikke si hvor han nå oppholder seg

Foto: PRIVAT

– Jeg har ikke turt å sove hjemme i min egen seng på tre uker, forteller journalisten til NRK.

Democratic Voice of Burma holdt tidligere til i Oslo, og ble gjerne kalt Burma-radioen. I 2013 flyttet stasjonen hjem til et Myanmar som da så ut til å gå i en mer demokratisk retning.

Men slik militæret tok makta i landet som før het Burma både 1962 og 1988, gjorde de altså det samme igjen natt til 1. februar i år.

600 fanger løslatt

Onsdag denne uka ble 600 mennesker løslatt fra fengsel av militærjuntaen, i en sjelden gest til demonstrantene.

Blant de løslatte var også en journalist fra Associated Press som har sittet fengslet i tre uker etter å ha dekket demonstrasjonene mot kuppmakerne

FddYkHv8QIg

FRI FRA FENGSEL: Journalisten Thein Zaw er nå sluppet fri etter tre uker bak lås og slå.

Foto: AP

En tydelig svekket og tynn Thein Zaw vinket til fotografene da han slapp ut av et fengsel i Yangon som i flere tiår har vært beryktet for å sperre inne politiske fanger.

Har med seg angrepiller

Kommende helg er det «militærets dag» i Myanmar, og da kan det igjen bli bråk.

For fortsatt er det mange, særlig blant de unge, som våger seg ut i gatene for å demonstrere mot kuppmakerne og militærstyret.

Podkasten Krig og fred

ANGREPILLER: Unge kvinnelige demonstranter oppfordrer hverandre nå til å forberede seg på å bli voldtatt av politi eller soldater i Myanmar.

– Mange av dem som demonstrere nå er unge kvinner, forteller NRK-journalist Su Thet Mon. Hun har selv sine røtter i Myanmar, og forsøker å forklare både militærkuppet og demonstrasjonene i utenrikspodkasten Krig og fred denne uka.

– Nå oppfordrer de unge jentene hverandre til å ta med angrepiller i veska når de skal ut for å demonstrere, forteller Su Thet Mon.

– Det er fordi de vet at de risikerer å bli voldtatt av soldatene eller politiet. Å høre slik historier gjør et voldsomt inntrykk.

SISTE NYTT

Siste nytt