NRK Meny
Normal

Russisk rakett eksploderte i ildkule

En rakett med tre satellitter om bord eksploderte under utskyting i Kasakhstan.

Bilder fra den russiske TV-stasjonen Rossija 24 viser den 53 meter høye raketten av typen Proton-M eksplodere på Baikonur-basen i Kazakstan der Russland skyter ut sine raketter.

Se raketten eksplodere.

Den 53 meter høye raketten av typen Proton-M eksploderte på Baikonur-basen i Kasakhstan der Russland skyter ut sine raketter.

Bilder fra den russiske TV-stasjonen Rossija-24 viser at raketten få sekunder etter oppskyting la seg på siden og falt i bakken. Der eksploderte den i en enorm ildkule klokken 04.28 norsk tid.

– En rakett falt til bakken og eksploderte på territoriet til kosmodromen, sier den russiske romfartsorganisasjonen.

Personellet på basen skal ha vært i en bunker under utskytingen og ingen mennesker er skadet, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge Interfax vurderer myndighetene i Kasakhstan å evakuere byer i nærheten på grunn av en mulig helsefare fra brennende giftig rakettdrivstoff.

Tapt over én milliard

Raketten skulle frakte tre navigasjonssatellitter av typen Glonass-M opp i verdensrommet.

Ifølge Rossija-24 vil tapet av de tre satellittene koste rundt 200 millioner dollar, eller godt over én milliard norske kroner.

En rekke problemer

Russland har de siste årene økt sin satsing på romfart og skal etter planen sende en ubemannet rakett til månen i 2015.

Romfartsprogrammet har imidlertid hatt en rekke problemer de siste årene.

Flere oppskytinger der satellitter skulle fraktes opp i verdensrommet har gått galt, og i november 2011 mislyktes forsøk på å sende et ubemannet fartøy til en av Mars' måner.

Også en ubemannet rakett som skulle ha med seg forsyninger til den internasjonale romstasjonen ISS er på listen over fiaskoene den siste tiden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt