Radioaktiv lekkasje på Sellafield

Den britiske ambassaden har informert den norske regjeringen om at det fredag ble oppdaget en lekkasje på atomanlegget Sellafield. Venstres miljøpolitiske talsmann er opprørt.

Sellafield
Foto: NRK

- Nå må Sellafield stoppes, sier Gunnar Kvassheim (V).

For fem dager siden ble det oppdaget en radioaktiv lekkasje fra et rør som ble brukt i tilknytning til et gammelt atomanlegg på det britiske atomanlegget Sellafield.

Gunnar Kvassheim

Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Dette bare understreker at anlegget ikke drives på forsvarlig måte, sier Venstres miljøpolitiske talsmann, Gunnar Kvassheim. Han mener at det norske presset må intensiveres.

- Det første som må stoppes er gjenvinningen som drives på Thorpe-anlegget på Sellafield, sier Kvassheim.

Solheim reagerer

Miljøvernminister Erik Solheim fikk beskjed i dag, og er meget oppgitt over at det tok britene fem dager å gi beskjed.

LES OGSÅ: -En ubehagelig nabo

Video nsps_upload_2009_1_28_22_27_10_522.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Dette er veldig bekymringsfullt, sier Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona.

Lekkasjen skal ha ført til radioaktiv forurensing på utsiden av anlegget. Dette har Bellona fått opplyst fra eierne av anlegget i ettermiddag.

Etter at lekkasjen ble oppdaget ble området rundt midlertidig tømt for personell. Lekkasjen ble oppdaget i forbindelse med anleggsarbeid på Sellafield-tomten.

Nils Bøhmer

Nils Bøhmer i Bellona

Foto: Bellona

- Dette viser at deler av Sellafield ikke holder god nok standard, sier Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona.

Nytt atomkraftverk

Hendelsen kommer samtidig med nyheten om at britiske myndigheter nå vurderer å bygge nye atomkraftverk på Sellafield-tomten.

Bellona er svært kritisk til disse planene, nettopp fordi erfaring fram til nå har vist at britene ikke har klart å håndtere atomavfall på en trygg måte. Hendelsen på fredag underbygger dette, mener Bøhmer. Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim er enig.

- Det er viktig at den norske regjeringen nå øker presset på den britiske regjeringen og tar opp Sellafield-problemet ved hver tenkelige anledning, mener Kvassheim.

- Ingen skadet

- Man burde håndtere de utfordringene man allerede har på Sellafield, før man begynner å bygge nye reaktorer som vil produsere mer atomavfall, sier Bøhmer.

Lekkasjen kom fra et rør som var koblet til en ventilasjonskanal som transporterer avfallsprodukter fra det gamle Magnox-gjenvinningsanlegget. Ifølge eierne av Sellafield om ingen personer på stedet i kontakt med den radioaktive lekkasjen.

SISTE NYTT

Siste nytt