Hopp til innhold

Radioaktiv lekkasje på Sellafield

Den britiske ambassaden har informert den norske regjeringen om at det fredag ble oppdaget en lekkasje på atomanlegget Sellafield. Venstres miljøpolitiske talsmann er opprørt.

Sellafield
Foto: NRK

- Nå må Sellafield stoppes, sier Gunnar Kvassheim (V).

For fem dager siden ble det oppdaget en radioaktiv lekkasje fra et rør som ble brukt i tilknytning til et gammelt atomanlegg på det britiske atomanlegget Sellafield.

Gunnar Kvassheim

Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Dette bare understreker at anlegget ikke drives på forsvarlig måte, sier Venstres miljøpolitiske talsmann, Gunnar Kvassheim. Han mener at det norske presset må intensiveres.

- Det første som må stoppes er gjenvinningen som drives på Thorpe-anlegget på Sellafield, sier Kvassheim.

Solheim reagerer

Miljøvernminister Erik Solheim fikk beskjed i dag, og er meget oppgitt over at det tok britene fem dager å gi beskjed.

LES OGSÅ: -En ubehagelig nabo

Video nsps_upload_2009_1_28_22_27_10_522.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Dette er veldig bekymringsfullt, sier Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona.

Lekkasjen skal ha ført til radioaktiv forurensing på utsiden av anlegget. Dette har Bellona fått opplyst fra eierne av anlegget i ettermiddag.

Etter at lekkasjen ble oppdaget ble området rundt midlertidig tømt for personell. Lekkasjen ble oppdaget i forbindelse med anleggsarbeid på Sellafield-tomten.

Nils Bøhmer

Nils Bøhmer i Bellona

Foto: Bellona

- Dette viser at deler av Sellafield ikke holder god nok standard, sier Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona.

Nytt atomkraftverk

Hendelsen kommer samtidig med nyheten om at britiske myndigheter nå vurderer å bygge nye atomkraftverk på Sellafield-tomten.

Bellona er svært kritisk til disse planene, nettopp fordi erfaring fram til nå har vist at britene ikke har klart å håndtere atomavfall på en trygg måte. Hendelsen på fredag underbygger dette, mener Bøhmer. Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim er enig.

- Det er viktig at den norske regjeringen nå øker presset på den britiske regjeringen og tar opp Sellafield-problemet ved hver tenkelige anledning, mener Kvassheim.

- Ingen skadet

- Man burde håndtere de utfordringene man allerede har på Sellafield, før man begynner å bygge nye reaktorer som vil produsere mer atomavfall, sier Bøhmer.

Lekkasjen kom fra et rør som var koblet til en ventilasjonskanal som transporterer avfallsprodukter fra det gamle Magnox-gjenvinningsanlegget. Ifølge eierne av Sellafield om ingen personer på stedet i kontakt med den radioaktive lekkasjen.

SISTE NYTT

Siste nytt