NRK Meny
Normal

Putin: «Dette vil få konsekvenser»

Russlands president Vladimir Putin sier at dagens ukrainske angrep mot prorussiske aktivister i Øst-Ukraina «vil få konsekvenser».

Ukrainsk spesialsoldat

En soldat fra de ukrainske spesialstyrkene i aksjon i utkanten av Slavjansk torsdag formiddag.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

President Vladimir Putin

President Vladimir Putin

Foto: RIA-NOVOSTI/ POOL / ALEXEY DRUZHININ / AFP

Putin kaller Ukrainas bruk av militære styrker i det østlige Ukraina for en «alvorlig forbrytelse mot sitt eget folk».

– Det er ganske enkel et straffetiltak som uten tvil vil få konsekvenser ... inkludert for forholdet mellom våre regjeringer, sa den russiske presidenten.

Den russiske presidenten kom med uttalelsene under et fjernsynsoverført møte med regionale medier torsdag.

President Putin gikk ikke i detalj om hva slags konsekvenser han hadde i tankene.

Opptil fem drepte

Putins uttalelser kommer etter at ukrainske myndigheter har gått til militæraksjon mot prorussisk milits i Øst-Ukraina.

I den østukrainske byen Slavjansk melder det ukrainske innenriksdepartementet i Kiev nå at opptil fem opprørere skal være i kamper i formiddag.

Kort tid etter Putins utspill meldte en Reuters-journalist i Ukraina at de ukrainske soldatene hadde trukket seg tilbake fra kontrollpunktet.

I stedet har prorussiske aktivitister vendt tilbake til kontrollpunktet og de er nå i ferd med å forsterke stillingen med sandsekker.

Trakk paralleler til 2008-krise

President Putin sa også at de vestlige sanksjonene som er innført mot Russland etter Ukraina-krisen ikke vil bli effektive.

– Alle vet at ingen sanksjoner er effektive i en moderne verden, de har aldri den tilsiktede virkningen, sa Vladimir Putin.

Putins uttalelser kommer dagen etter at den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sammenlignet situasjonen i Øst-Ukraina med det som skjedde i Sør-Ossetia for seks år siden.

– Hvis vi blir angrepet, er det helt sikkert at vi vil svare. Hvis våre interesser, våre legitime interesser, blir direkte angrepet, slik de ble i for eksempel Sør-Ossetia, ser jeg ingen annen mulighet enn å svare i samsvar med folkeretten, sa Sergej Lavrov onsdag

Konflikten i 2008 endte konflikten med at russiske styrker gikk inn i den georgiske utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

I går krevde også Russland at Ukraina trakk tilbake sine militære styrker i østlige deler av Ukraina for å dempe den voksende krisen i landet.

Obama: – Russland bryter Genève-avtalen

President Barack Obama

President Barack Obama – President Barack Obama under pressekonferansen i Tokyo torsdag. – Foto: Larry Downing / Reuters President Barack Obama under pressekonferansen i Tokyo torsdag.

Foto: Larry Downing

Tidligere i dag kom USAs president Barack Obama med skarp kritikk av Russlands opptreden i Ukraina-krisen.

– Det var en viss mulighet for at Russland ville innta en klokere kurs etter Genève-møtet. Så langt har vi ikke sett at de lever opp til hverken ordene eller ånden i Genève-avtalen, sa USAs president Barack Obama på en pressekonferanse i Tokyo der han er på statsbesøk.

Genève-avtalen ble inngått for en uke siden – skjærtorsdag – mellom utenriksministrene fra Russland, Ukraina, USA samt EUs utenrikssjef.

Avtalen inneholdt flere tiltak for å dempe spenningen i Ukraina, blant annet skulle Russland bidra til å redusere spenningen i Øst-Ukraina.

– I stedet ser vi ondskapsfulle, væpnede menn som tar over bygninger, trakasserer mennesker som er uenige med dem, destabiliser regionen, og vi har ikke sett Russland gjøre noe for å stoppe dem, sa president Obama.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt