NRK Meny
Normal

Putin vil terror-samarbeide med USA

Russlands president Vladimir Putin håper Boston-bombene kan føre til bedre antiterror samarbeid med USA.

Vladimir Putin svarte på spørsmål fra publikum

Direkte på russisk fjernsyn svaret Vladimir Putin på spørsmål fra publikum.

Foto: RIA Novosti / Reuters

Det kom frem i den årlige «spørsmål og svar-runden» han har på direktesendt russisk fjernsyn.

– Jeg håper tragedien tvinger frem et tettere samarbeid mellom vår to land for å stoppe denne type trusler, svarte Putin i dag.

– Hvis vi slår oss sammen klarer vi å hindre slike angrep og slike tap i fremtiden, sa han videre.

USA fikk Russlands tips

I etterforskningene av terrorangrepet i Boston har det kommet frem at Russland ved flere anledninger advarte USA mot Tamerlan Tsarnajev.

Russerne skal over en lengre periode ha uttrykt sin bekymring overfor FBI. Som på sin side bare valgte å avhørte Tsarnajev i begynnelsen av 2011, etter tips fra nettopp russiske myndigheter. Den gangen fant amerikanerne ut at han ikke utgjorde noen trussel.

Bakgrunnen for den russiske interessen for Tsarnajev stammer fra hans besøk i Dagestan i Nord-Kaukasus der han trolig har vært i kontakt med folk som har vært under russisk overvåkning.

Forbanna på vestlig media

I programmet «Direkte linje med Vladimir Putin» kan forhåndsgodkjente innringere stille spørsmål direkte til presidenten.

Flere million spørsmål kom inn i løpet av de fire dagene telefon- og nettlinjene har vært åpne. Dette er en årlig hendelse som Putin startet i 2001 da han første gang ble valgt til president.

Putin benyttet også anledningen til å kritisere dem som mener Russland ikke har gjort nok i Nord-Kaukasus.

– Jeg blir forbanne når vestlige media beskriver disse terroristene som opprørere, svarte en tydelig irritert Putin, før han fortsatte.

– Vi kan diskutere tsjetsjenernes skjebne etter Stalins deportasjoner. Men var de de eneste ofrene for disse undertrykkelsene, spurte Putin og henviste til at også russere led under Stalin og hans umenneskelige diktatur.

– For dette handler ikke om religion eller nasjonalitet, det handler om ekstremisme og hvilke metoder som blir brukt, sa mannen som nå har sittet ett år som president etter at han ble gjenvalgt i fjor, sa Putin som nektet for at det var noen som helst likhetstrekk mellom hans eget styre og stalinismen.

– Stalinismen er en persondyrkelses-kult med massive brudd på lover og regler, undertrykkelser og interneringsleire, forklarte han før han tilføyde.

– Men dette betyr ikke at vi ikke trenger orden og disiplin i Russland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt