Hopp til innhold

Putin innrømmer at russiske tropper var på Krim

Russlands president Vladimir Putin innrømmet i dag for første gang at det var regulære russiske tropper på Krim-halvøya før og under folkeavstemningen i mars.

Vladimir Putin

President Vladimir Putin under sitt årlige spørsmål-og-svar-program skjærtorsdag.

Foto: RIA-NOVOSTI/ POOL / ALEXEI NIKOLSKY / AFP

Russiske soldater

Russiske soldater utenfor militærleiren Perevalnoje på Krim i begynnelsen av mars. Nå innrømmer president Putin at soldatene, som ikke bar kjennemerker, var russiske soldater.

Foto: Kristian Elster / NRK
President Vladimir Putin

President Vladimir Putin da han ankom studio for sitt årlige TV-møte med det russiske folk.

Foto: RIA-NOVOSTI/ POOL / ALEXEY DRUZHININ / AFP

Putin kom med innrømmelsen da han svarte på innsendte spørsmål under sitt årlige spørsmål-og-svar-program på russisk TV i formiddag.

Tidligere har russiske myndigheter avvist alle påstander om at det var russiske styrker på Krim før halvøya ble annektert av Russland i mars.

I stedet sa russiske myndigheter at det dreide seg om lokale «selvforsvars-styrker», til tross for at en rekke utenlandske medier, deriblant NRK, ved selvsyn så at det var snakk om russiske soldater.

Under dagens sending innrømmet altså Putin at russiske soldater hadde vært på Krim for «å støtte de lokale selvforsvars-styrkene», som han formulerte det.

– Vårt mål var å sikre at forholdene lå til rette for et fritt valg. Bak de lokale selvforsvarsstyrkene var våre soldater. De oppførte seg korrekt, men bestemt og profesjonelt, sa Putin på russisk TV.

Som grunn for at de russiske soldatene var på Krim oppga han at «Vi måtte forsvare folket mot mulig våpenbruk» på ukrainske militærbaser.

President Putin sa videre at prosessen med å innføre den russiske valutaen rubelen på Krim var godt i gang.

Han sa at arbeidet med å bygge opp det nødvendige nettverket og åpne bankkontoer for å innføre rubelen vil ta en måneds tid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Russiske militære kjøretøyer

Russiske soldater og militære kjøretøyer på Krim i mars. Den gang sa russiske myndigheter at «alle kan kjøpe seg noen uniformer og utgi seg for soldater».

Foto: Kristian Elster / NRK

Avviste ukrainske påstander som «nonsens»

Den russiske presidenten avviste under programmet påstandene fra ukrainske myndigheter om at det er russiske tropper i Øst-Ukraina som «nonsens».

Han sa at folket i Øst-Ukraina hadde reist seg mot myndighetene i Kiev som hadde ignorert deres rettigheter og legitime krav.

Putin sa at den ukrainske regjeringens beslutning om å bruke militæret mot aktivister i Øst-Ukraina var «en forbrytelse».

I stedet sa Vladimir Putin at myndighetene i Kiev bør gå i dialog med de pro-russiske aktivistene.

- Bare gjennom dialog, gjennom demokratiske prosedyrer, og ikke ved bruk av væpnede styrker, stridsvogner og fly, kan ro og orden gjenopprettes i landet, sa Putin.

Putins TV-opptreden kom samtidig som Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Ukrainas utenriksminister Andrij Desjtsjytsja møtes i Genève for samtaler.

Journalister i arbeid

Journalister i arbeid i et mediesenter i Moskva under Vladimir Putins TV-opptreden skjærtorsdag.

Foto: Sergei Karpukhin / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt