Putin gir æresmedalje til mistenkt Litvinenko-drapsmann

Russlands president, Vladimir Putin, gir æresmedalje til mannen som er mistenkt for drapet på KGB-avhopperen, Alexander Litvinenko, melder nyhetsbyrået AFP.

Alexandr Litvinenko

Tidligere KGB-agent, Aleksander Litvinenko, døde etter å ha blitt forgiftet i London i 2006.

Foto: Familien / AP

Kreml offentliggjorde i dag en liste med navn på flere personer som får æresmedaljer for "sin innsats for fedrelandet".

På lista stod blant annet Andrei Lugovoi, som er mistenkt for drapet på den tidligere KGB-agenten og Putin-kritikeren, Aleksander Litvinenko i 2006.

Litvinenko som hadde fått britisk statsborgerskap, døde etter å ha drukket te som var tilsatt det radioaktive stoffet polonium 210. Tekannen ble satt foran Alexander Litvinenko på Millenium Hotel i London der han møtte to russere.

Litvinenko skal ha drukket kun tre-fire slurker, men det var mer enn nok til å ta livet av ham. Polonium 210 er 250.000 ganger så giftig for mennesker som blåsyre.

Like før han døde, anklaget Litvinenko Putin for å ha gitt ordre om å drepe ham.

Hovedmistenkt

Storbritannia mener Andrei Lugovoi er en av hovedmennene bak drapet på Litvinenko.

RUSSIA-BRITAIN-POLITICS-LITVINENKO

Tidligere KGB-agent og parlamentsmedlem, Andrei Lugovoi, på en pressekonferanse i Moskva i 2013. Han er hovedmistenkt for drapet på Alexander Litvinenko i London og får nå æresmedalje av Putin.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Han er etterlyst av britisk politi, mistenkt for drapet. Russland nekter å utlevere ham, og Putin avviser blankt at Russland er innblandet i drapet på Litvinenko.Også Lugovoij nekter for at han har noe med drapet å gjøre og at han har jobbet for KGB, slik mange hevder at han har gjort.

Istedet får han altså en æresmedalje av Putin. Lugovoij sitter i parlamentet for Liberaldemokratene, partiet til ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovsk, og han får medaljen for "sin innsats for Russlands parlamentariske system".

Også Tsjetsjenias omstridte leder Ramzan Kadyrov fikk i dag en fortjenestemedalje for "sin innsats for offentligheten og mange år med samvittighetsfull jobbing".

Kadyrov fikk æresbevisningen dagen etter at to menn, inkludert en tidligere politimann fra Tsjetjenia, ble anklaget for å stå bak drapet på opposisjonslederen Boris Nemtsov.

Les også: Blir offentlig gransking av Litvinenko død

Les også: Litvinenko-mistenkt stiller til valg

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt